San Marco Roman
Thu. Sep 19th, 2019

MAI MULȚI BANI PENTRU DASCĂLI, DE SĂRBĂTORI

Așa cum se știe, sindicatele din învățământ s-au luptat ani de zile pentru a-și recupera procentul de 25% din salarii, tăiat de Guvernul Boc, în 2010. Instanțele judecătorești au fost practic blocate de aceste litigii de muncă, dar fără nici o excepție, acestea au obligat Guvernul să înapoieze sumele reținute dascălilor, ba pe deasupra să plătească și dobînzi la banii însușiți ilegal din salariul oamenilor. După negocieri intense, Guvernul Tudose a prins în proiectul de buget pentru 2018 ultima tranșă de bani pe care o datora celor care lucrează în învățământ. Așa încât conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Neamț (FSLÎ) este bucuroasă de faptul că zilele acestea oamenii din învățământ vor lua mai mulți bani, în sensul că la salariul curent cuvenit se vor adăuga și ultimele tranșe din sumele restante ce le-au fost reținute abuziv în timpul Guvernului Boc.

Liderul FSLÎ Neamț, Gabriel Ploscă, declară că este bucuros să aducă în ajun de sărbători o veste bună sutelor de salariați care lucrează în sistemul de învățămînt nemțean. La ultima rectificare de buget au fost alocate fonduri, care reprezintă 70% din banii necesari acoperirii diferențelor salariale stabilite de instanțele judecătorești. Gabriel Ploscă crede că banii alocați săptămâna trecută cu această destinație vor putea acoperi  aproximativ 90% din sumele restante și chiar 100% în unele școli. Este vorba de fondurile necesare acoperii sumelor stabilite de instanțele de judecată în baza Legilor 221 și 330, aceste sume necuprinzând și dobânzile aferente la banii folosiți de stat  în perioada 2010-2017.

Liderul FSLÎ l-a rugat pe prefectul județului, Vasile Panaite, să atenționeze primarii ca în cursul acestei săptămâni, în fiecare localitate din județ să se facă rectificarea bugetară care să prindă sumele necesare  achitării acestor diferențe salariale pentru cei care lucrează în învățământ, în așa fel ca între Crăciun și Anul Nou acești bani să poată fi încasați de salariații din învățământ. Pentru plata dobânzilor aferente acestor diferențe salariale Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a deschis alte procese, urmând ca instanțele de judecată să calculeze cuantumul acestor sume care vor reveni fiecărui salariat din învățământ în parte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.