Unul din subiectele cele mai importante, abordate de conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, din 13 iulie, a fost cel  legat  de creșterea alarmantă a înșelăciunilor prin cunoscuta metodă ”Accidentul”. Comisarul șef Paul Tablan, comandantul Poliției Neamț, a declarat că numărul persoanelor înșelate prin această găselniță a infractorilor este în creștere, mai ales în mediul rural. Acesta este motivul pentru care conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Neamț în colaborarea cu Prefectura Neamț va aborda problema la o întîlnire cu primarii, care va avea loc săptămâna viitoare.

În județul Neamț s-au înmulțit înșelăciunile prin metoda ”Accidentul”, dar, din păcate nu totdeauna autorii acestui timp de escrocherie, de regulă deținuți din penitenciare, pot fi depistați. Nici în cazul deținuținuților depistați a fi autorii acestui tip de înșelăciune nu pot fi luate măsuri de recuperare a pagubei, din cauza faptului că, fiind încarcerați, infractorii nu au nici un fel de venituri.

Poliția are lucrători specializați în localizarea apelurilor telefonice și a numărului de telefon de pe care sunt sunate victimele.

Ultimul caz aflat în cercetarea polițiștilor nemțeni, este unul în care victima locuiește în comuna Ion Creangă, dar asemenea înșelăciuni au avut loc, spun polițiștii, și la Poiana Teiului, Borca, Borlești, Crăcăoni și chiar în Piatra Neamț.

Metoda ”Accidentul” a fost patentată de un grup infracțional cu legături în penitenciare, prin care un deținut sună la un număr de telefon, de care a făcut rost, anunțând familia victimei că o rudă apropiată a săvârșit un accident grav și că, pentru a scăpa de pușcărie, trebuie să achite familiei victimei o anumită sumă drept despăgubiri. Pentru a evita pe viitor astfel de întâmplări nefericite, Inspectoratul Județean de Poliție Neamț  intenționează și încheierea unui protocol de colaborare cu Poșta Română, prin care să fie distribuiți, mai ales în mediul rural, fluturași cu sfaturi de la polițiști către populație.