Dental Alliance
April 27, 2024

MODIFICĂRILE CODULUI PENAL: DEZINCRIMINAREA, APROAPE TOTALĂ, A ABUZULUI ÎN SERVICIU

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

De departe, cele mai discutate subiecte, atât în mediul online cât și in offline, sunt cele legate de modificările aduce (a câta oară?) Codului Penal. Celebra Ordonanță 13 revine în atenția publicului, de data aceasta cu altă pălărie, dar – aparent – având acelasi scop: aceste modificări se referă exact la dosarul în care este vizat Liviu Dragnea.

Comisia Iordache a terminat luni, modificările la Codul Penal, și a redefinit amendamentul cu cea mai mare miză: abuzul în serviciu. Astfel, a fost aprobată propunerea PSD care pornește de la forma înaintată de Ministerul Justiției: prag de 1 900 lei, nivelul unui salariu minim brut pe economie, iar fapta să fie săvârșită pentru sine, rude sau afini până în gradul II, și nu pentru terți, cum prevedea până acum legea.

Concret, USR susține că Dragnea ar urma să scapă de dosarul ”Bombonica”, prin această prevedere, pentru că nu a săvârșit fapta ”pentru sine, o rudă sau un afin, ci pentru partid”. PSD a redus și pedeapsa pentru abuz în serviciu: închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă, față de inchisoarea de la 2 la 7 ani, cum e în forma actuală. Realitatea.net a redat live text, cele mai importante modificări din comisie. În galeria articolului se regăsește și documentul de lucru al comisiei.

Comisia Iordache a votat raportul cu modificările la Codul Penal, într-o ședință tensionată, care a durat 7 ore. Au fost 15 voturi ”pentru”, 7  ”împotrivă”. Cea mai importantă modificare a fost redefinirea abuzului în serviciu, care duce la dezincriminarea a o serie de fapte. După ce comisia a dat raportul pe Codul Penal, PNL a anunțat că îl va contesta la CCR,  iar USR a declarat că prin aceste modificări s-a dat liber la ”marea prăduială”. Procedural, după ce comisia a adoptat și raportul, Codul Penal intră marți la vot, în Senat.

Deşi amendamentul prin care abuzul în serviciu a fost redefinit în Comisia Iordache este aproape copy-paste după cel primit de la Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader se spală pe mâini de răspundere şi trimite presa la parlamentari pentru lămuriri. Intrat în concediu chiar când comisia Iordache modifica definiţia abuzului în serviciu de o manieră care, potrivit Opoziţiei, îl scapă pe Dragnea de condamnarea din dosarul Bombonica şi dă liber la furatul prin terţi, ministrul Justiţiei se spală pe mâini de orice răspundere, deşi amendamentul adoptat astăzi e aproape identic cu amendamentul propus de ministerul lui.

Intervievat de Digi 24, Tudorel Toader a susţinut că modificările adoptate la Codul Penal nu îi aparţin, ci au fost făcute de comisie. Iată explicaţiile ministrului.

De ce este abuz în serviciu o infracţiune dacă beneficiul este doar pentru o rudă sau pentru persoana care a făcut abuzul?“, a fost întrebat Tudorel Toader.

Aici vă pot răspunde cei din comisie care au modificat în conţinut propunerea plecată de la Ministerul Justiţiei“, a răspuns Tudorel Toader.

Aşa cum se poate observa mai jos, cele două amendamente sunt aproape identice.

Textul adoptat de PSD/ALDE a fost următorul:

“Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de guvern sau ordonanţă de urgenţă, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material patrimonial şi prin aceasta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”.

Textul propus de Ministerul Justiţiei a fost:

“Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv un folos patrimonial şi prin aceasta o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime şi nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent se pedepseşte cu închisoare de la 2 sau 5 ani sau amendă.”

O explicație a acestui text o oferă jurnalistul Liviu Avram, care a dat şi un caz concret de abuz în serviciu “pe înţelesul tuturor”:

Un primar cumpără, cu banii primăriei, un creion cu suma de 1 milion de euro, fără niciun fel de licitaţie. În noua definiţie a infracţiunii de abuz în serviciu, propusă de Tudorel Toader şi asumată de PSD, avem următoarele situaţii:

– Dacă vânzătorul creionului e soţia primarului, atunci primarul poate fi inculpat pentru abuz în serviciu.

– Dacă însă vânzătorul creionului e mătuşa primarului, care e rudă de gradul III, atunci primarul nu mai poate fi inculpat, căci noua definiţie incriminează fapta doar dacă e comisă cu scopul de a produce un folos rudelor de până la gradul II.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.