January 22, 2022

O nouă zi liberă pentru români. Care sunt condițiile care le-ar permite să beneficieze de liber de la serviciu

Seria de zile libere pentru români ar putea fi completată cu una nouă pentru cei care merg la vot. Proiectul este propus de mai mulți parlamentari, pentru a asigura condițiile pentru creșterea prezenței la vot, care a fost scăzută în ultimii ani.

Inițiativa legistlativă a fost depusă la Senat. Aceasta prevede că salariații cu drept de vot să poată primi la cerere, “o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

Costurile în legătură cu ziua liberă ar urma să fie suportate de către angajatori.

Alte condiții pentru acordarea zilei libere

Ziua liberă plătită ar urma să fie cerută și de salariații care votează prin corespondență sau cei care au locul de muncă aici, dar se află temporar în afara țării și votează în străinătate.

Dacă se organizează două tipuri de alegeri în aceeași perioadă, salariații vor beneficia de o singură zi liberă plătită.

De asemenea, și în cazul organizării unui tur doi al alegerilor, salariații vor avea drept la ziua liberă. Dacă însă nu se prezintă la vot la oricare dintre cele două tururi pierd dreptul de a solicita zi liberă.

Facilitate pentru creșterea prezenței la vot

Inițiatorii susțin că “prin prezenta propunere legislativă se urmărește creșterea numărului de cetățeni români cu drept de vot care se prezintă la vot, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

Termenul până la care se va putea cere liberul pentru participarea la vot este de “18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul”. Este termenul stabilit de Codul muncii pentru efectuarea concediului de odihnă. Cu alte cuvinte, ziua liberă se va putea lua și la peste un an și jumătate de la alegeri.

sursă: avocatnet.ro

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.