Dental Alliance
April 14, 2024

ORA de IARNĂ 2023: Când se schimbă ora în această toamnă: Ceasurile se dau înapoi, iar ziua respectivă va avea 25 de ore

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Ora de iarnă din 2023 în România nu este doar o simplă schimbare a ceasurilor, ci un fenomen cu numeroase implicații. Acest sistem de ajustare a timpului ne ajută să beneficiem mai mult de lumina naturală pe parcursul zilei.

Fenomenul are un impact semnificativ asupra oamenilor, iar mulți suferă în primele zile după schimbarea orei de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie sau oboseală în timpul zilei

Când trece România la ora de iarnă în 2023

Ora de iarnă 2023 are loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. În noaptea de 28 spre 29 octombrie, ceasurile se dau cu o oră înapoi, astfel că ora 04.00 de vine ora 03.00. Noaptea va fi mai lungă cu o oră, iar ultima duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an, având 25 de ore.

Efectele schimbării orei

Schimbarea nu vine fără efecte secundare. Mulți oameni experimentează simptome precum oboseală, nervozitate și insomnie. În plus, persoanele care suferă de depresie sau probleme cardiace pot fi afectate în mod negativ. Cu toate acestea, simptomele tind să se atenueze după câteva zile. Nutriționiștii recomandă un regim alimentar echilibrat și bogat în fructe și legume pentru a facilita adaptarea.

Istoricul orei de iarnă în România

România a început să implementeze ora de iarnă încă din anul 1931. Până în 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Începând cu acel an, trecerea se face în octombrie, pentru a permite românilor să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.

Ora de iarnă: Context Global

Ideea schimbării orei nu este nouă și a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784. Inițial, obiectivul era economisirea uleiului de lampă. În timpul Primului Război Mondial, metoda a fost adoptată de câteva țări europene. Astăzi, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem.

România și fusurile orare. Ce este ”Timpul Legal Român”

Conform Convenției fusurilor orare, toate ceasurile globale arată același minut și aceeași secundă. Diferențele orare sunt generate de poziția geografică, și România se află în fusul orar 2. Termenul tehnic pentru perioada de iarnă este „timpul legal român”, și a fost adoptat în acord cu Convenția, pe care România a semnat-o în 1979.

Corelare cu Uniunea Europeană

În 1997, printr-o ordonanță guvernamentală, România a sincronizat orarul de vară cu cel al țărilor Uniunii Europene. Această schimbare a fost prelungită în 1996 pentru a maximiza beneficiile luminii naturale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.