Un  scurt circuit la tabloul electric aparținînd de Compania E-ON, a avut loc pe strada Smirodava, la blocul 29, scara C, în timpul nopții de sîmbătă, 9 septembrie spre duminică, 10 septembrie, care nu numai că a lăsat proprietarii fără curent electric, dar a produs și arderea întregii aparaturi electrocasnice a oamenilor.

De mai bine de trei ani de zile, sistematic, ni se ard rezistențele de la tabloul mare, acolo unde sunt plasați patronii fuzabili. De fiecare dată când veneau reprezentanții companiei să citească consumul electric, noi atrăgeam atenția asupra pericolului pe care-l poate produce o asemenea instalație distrusă. Panoul era neîncuiat și nesupravegheat. Oricând, cineva se putea electrocuta acolo. De fiecare dată ni se spunea că problema va fi rezolvată atunci când instalația va fi modernizată. Vecinii de la parter ne-au spus că, în momentul scurt-circuitului, a ieșit un fum îngrozitor, care putea duce la un incendiu de toată frumusețea.

Cert este că toată lumea e acum revoltată, din cauza faptului că întrega aparatură electrocasnică aflată în priză s-a ars. Centrale termice, televizoare, frigidere, mașini de spălat, calculatoare, routerele de la internet s-au prăjit. În timpul nopții blocul a rămas fără curent electric. Abia duminică dimineață, cei de la E-ON au catadicsit să  trimită o echipă, care a remediat avaria și a recomandat proprietarilor să înceapă procedurile de despăgubire, privitoare la înlocuirea aparaturii electro-casnice arse. Lumea este foarte supărată. Pe scară sunt și mulți pensionari, care nu mai au documente pentru aparatura electro-casnică și nu au cum să beneficieze de despăgubiri.

Nu este posibil ca o companie care ne ia atâția bani pentru curentul electric distribuit, care exploatează sălbatic ceea ce au cumpărat, pe nimic, de la statul român, să refuze să investească  în modernizarea acestor instalații”, au declarat revoltați proprietarii păgubiți.

Purtătorul de cuvânt al E-ON Electrica, Sorin Munteanu, contactat telefonic a confirmat asumarea de către companie a defecțiunii.

Salariații noștri de serviciu s-au prezentat la blocul respectiv, remediind defecțiunea și realimentând apartamentele de pe scara respectivă cu electricitate. În ceea ce privește despăgubirile, acestea se vor face de către companie în conformitate cu reglementările legale emise de ANRE”, a precizat Sorin Munteanu.

Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț spun că, în cazul în care nu se rezolvă pe cale amiabilă problema despăgubirilor, oamenii se pot adresa acestei instituții.

În asemenea situații există o procedură de sesizare individuală și colectivă a instituției noastre. Când vom primi acest document ne vom implica în rezolvarea lui, în cazul în care nu se ajunge la despăgubirea pe cale amiabilă”, a precizat  Vlad Ciurea, comisarul șef al OPC Neamț. (Flora ORDEAN)