Dental Alliance

Alegeri 2024

November 25, 2024

Perseide 2020. Fenomenul astronomic poate fi admirat pe cerul României

0

Perseide 2020. Zilele acestea are loc fenomenul astronomic care marchează, în fiecare an, luna august și care este cel mai celebru curent de meteori. Faza maximă a Perseidelor va fi atinsă în perioada 11-14 august și pe cer pot fi observate zeci de stele căzătoare.

  • Faza de Lună Plină, care este foarte aproape, pe 15 august va îngreuna vizibilitatea „stelelor căzătoare”
  • Pentru a vedea meteori nu este nevoie de un instrument astronomic

Perseidele, cunoscute sub denumirea de „ploaie de stele” sau „stele căzătoare” vor putea fi admirate de pe teritoriul României, curentul înregistrând un maxim în noaptea de 11 spre 12 august, informează site-ul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Când pot fi observate Perseidele

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Din zonele cu cer curat, se pot vedea maximum 150 de meteori pe oră. Cei care vor observa fenomenul din oraşe pot vedea 10-20 de meteori pe oră.

Faza de Lună Plină, care este foarte aproape, pe 15 august va îngreuna vizibilitatea „stelelor căzătoare” în acest an.

Pe 12/13 august perioada de vizibilitate creşte spre dimineaţă, după ora 3, când Luna apune. În noaptea de 13/14 august Luna apune aproape de ora 4 dimineaţa.

Ce sunt perseidele

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

În mod constant, Pământul întâlneşte un nor de praf şi pietre eliberate de cometa Swift-Tuttle, în acelaşi punct al orbitei planetei noastre, adică în aceeaşi perioadă a anului: în jur de 12 august. Viteza de coliziune dintre particulele cometei şi atmosfera terestră atinge uneori 59 km/s. Chiar dacă particulele norului sunt rareori mai mari decât un bob de mazăre, viteza foarte mare cu care se deplasează dă acestor proiectile minuscule o energie uluitoare. Frecarea cu aerul le frânează, ele se încălzesc şi ionizează o lungă coadă de aer în drumul lor.

Cum poți vedea Perseidele

Conform informaţiilor astonomilor, pentru a vedea meteori nu este nevoie de un instrument astronomic şi observaţiile ar trebui să dureze cel puţin o oră.

Privind bolta cerească, se vor vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

Dacă doriți ca observațiile voastre să fie utile oamenilor de știință este nevoie ca la fiecare meteor observat să notați: ora, minutul secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz vă invităm să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM)”, spun astronomii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.