Prefect George Lazăr : Domnul Ionel Arsene în ultimii ani s-a obișnuit să aprobe cheltuirea banilor publici doar în regim de urgență și doar pe situații de urgență pentru a se feri de licitații publice corecte și transparente, motivate de cheltuirea banilor publici după bunul plac, firmelor prietene
În ceea ce privește poziția domnului președinte Ionel Arsene, și a modului sociolingvistic prin care aceasta a ales să trasmită parțial adevarul, in calitate de Prefect al județului Neamț fac următoarele precizari:
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, motiv pentru care în toată perioada sa de mandat ar fi trebuit să se preocupe mai mult de dotarea acestuia cu aparatură medicală, și nu să încerce acum, foarte tarziu, aruncând vina în curtea altor instituții, când principalul vinovat de lipsa echipamentelor este chiar președintele Ionel Arsene.
Domnul Ionel Arsene în ultimii ani s-a obișnuit să aprobe cheltuirea banilor publici doar în regim de urgență și doar pe situații de urgență pentru a se feri de licitații publice corecte și transparente, motivate de cheltuirea banilor publici după bunul plac, firmelor prietene. Sistemul acesta cu care este învățat domnul Arsene, cu privire la cheltuirea banului public fac obiectul mai multor dosare ale Direcției Naționale Anticorupție. Aspect care îl încearcă și în momentul de față, fără justificări reale, pentru a se cățăra în mod politic pe o situație gravă a sănătății publice.
Totodată domnul acesta generează o stare profundă de instabilitate la nivelul Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, amintind aici – că atât domnul Alexandru Juncu, cât și doamna Gabriela Berea sunt persoane demisionare începând cu 20, respectiv 26 februarie, ținând astfel spitalul fără conducere statutară și legală. Mai mult de atât, adresa primită de la spitalul județean este semnată de aceștia doi, necunoscându-se calitatea acestora din punct de vedere juridic.În Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, prefectul are 1 singur vot, iar aceasta este format din aproximativ de 35 membri ce reprezintă directori ai instiuțiilor deconcentrate din județ, care probabil, din motive obiective și legale nu doresc să ia decizii la inițiativele domnului Ionel Arsene, ca ulterior să ajungă să răspundă în fața organelor de cercetare penală.
S-a mai întâmplat, în trecut, când se luau hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, în beneficiul acestui domn care a cheltuit banii cu firmele de casă ale domniei sale, motiv pentru care multe persoane au ajuns să răspundă astăzi în fața organelor de cercetare penală.
“În calitate de prefect, în coordonare cu instituțiile abilitate, ne facem treaba 24 h din 24 h, gestionăm cu maximă responsabilitate sănătatea publică și multe alte probleme curente. Nu dorim implicarea unui om care generează doar scandal poltic, motiv pentru care nu dorim să dăm curs unuei reacții poltice generată de folosirea unui limbaj suburban. Vreau să vă transmit că avem asigurări de la Ministerul Sănătății pentru dotarea spitalului că se va aloca resursa financiară necesară și vor fi achiziționate într-un regim transparent și legal cele necesare, nu așa cum își dorește Ionel Arsene.
Cum alte spitale din România au găsit metode practice și rapide de lucru, realizând contracte cu unități medicale sau laboratoare private – în vederea analizelor pe Covid-19, același aspect ar fi ptutut să îl solicite și domnul Arsene, sens în care nu s-ar fi cheltuit aproximativ 500.000 de euro, poate o sumă probabil de 10 ori mai mică.
Din datele furnizate de operatorii economici, care dețin astfel de echipamente medicale s-au identificat, în mod clar, prețuri mult mai mici decât cele solicitate în adresă, la aceleași produse. Intervine astfel un mare semn de întrebare, oare domnul Arsene își dorește achiziționarea în mod corect sau își dorește un contract supradimensionat pentru un tun financiar?
Prefectul a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț la ora 16.00, ședință la care domnul președinte Ionel Arsene nu a participat pentru a explica oportunitatea acestor achiziții, cum de altfel nu a fost prezent niciodată, la nicio ședință, deși face parte de drept în acest comitet;Adresa cu privire la solicitarea achiziționării în regim de urgență a unor echipamente medicale, a unor medicamente, dezinfectanților și a materialelor sanitare prezintă o solicitare a sumei de 2.240.000 lei – această sumă nu cunoaște o justificare reală, din piață, și niciun document justificativ pe baza căruia ar putea fi analizat prețul;La ședință s-au prezentat managerii Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, cel interimar în persoana domnului Juncu Alexandru, și directorul medical Bercea Gabriela, ambii demisionari, din data 22, repectiv 26 februarie;Membrii Comitetului Județean de Urgență au aflat de la domnul director interimar, Alexandru Juncu că aceste echipamente pot fi achiziționate prin intermediul Ministerului Sănătății, într-un format transparent de achiziție publică, sens în care conducerea spitalului transmisese deja adresa către Ministerul Sănătății pentru aceste achiziții.Membrilor Comitetului Județean de Urgență Neamț nu le-a fost prezentat niciun document justificativ la baza acestei solicitări de achiziție în regim de urgență. Domnul Alexandru Juncu, managerul interimar a precizat că sumele aferente achiziției acestor dispozitive medicale nu au în spate niciun deviz estimativ, facturi proforme sau alte documente justificative pentru a se cunoaște în mod real care pot fi prețurile de achiziție.Propunerea domnului președinte Ionel Arsene nu a fost susținută de nicio bază legală, motiv pentru care toți membriii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț s-au abținut, mai mult de atât, reprezentantul domnului Ionel Arsene, în persoana domnului Doru Conache Gavriliu, a votat împotriva propunerii făcute de către acesta.
Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț consideră că procedura de achiziție a aparaturii medicale trebuie realizată în mod transparent și responsabil, mai ales că se discută despre sume importante de bani din bugetul public și este nevoie de acte justificate, bine documentate pentru a fi aprobată o astfel de hotărâre. În mod sigur, această propunere ar fi fost votată dacă ar fi trecut mai întâi print-o ședință a Consiliului Județean Neamț prin care s-ar fi putut adopta o hotărâre legală și transparentă cu privire la achiziționarea aparaturii medicale, prin care ar fi fost prezentate documente clare cu privire la prețurile aferente. În urma unei astfel de hotărâri adoptate, ar fi putut să se realizeze propunerea și către Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț.