San Marco Roman
Tue. Jul 16th, 2019

PREFECTURA, ÎNGRIJORATĂ DE O POSIBILĂ EPIDEMIE DE RUJEOLĂ

Conform unui comunicat de presă, la sediul Prefecturii Neamț s-a desfășurat o ședință publică la care au fost invitați să participe primarii celor 88 de unități administrativ teritoriale, directorii unităților de învățământ, asistenții comunitari din comunitățile cu rromi, într-un cuvânt toți factorii cu rol de conștientizare și sprijinire a campaniei de vaccinare în special împotriva rujeolei.

A fost subliniată necesitatea imunizării celor mici împotriva principalelor boli infecto-contagioase. La întâlnirea de la Prefectură au fost prezenți reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț, ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț, precum și conducerea Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

În cuvântul său prefectul județului Vasile Panaite a atenționat pe cei prezenți despre semnalul de alarmă pe care-l trage Biroul European al Organizației Mondiale a Sănătății, despre pericolul extinderii la nivelul Europei a epidemiei de rujeolă din România, subliniindu-se faptul că în Europa au murit deja 35 de persoane, de diverse vârste, din cauza complicațiilor date de rujeolă, o boală extrem de contagioasă. Cea mai recentă victimă, a spus prefectul, a fost un băiețel  în vârstă de 6 ani, din Italia, țară în care s-au înregistrat  3.300 de cazuri de rujeolă.

Prefectul Vasile Panaite a dat exemplu și de alte țări în care s-a murit din cauza acestei boli, respectiv România cu 31 de decese, Germania cu un deces și Portugașia tot cu un deces. ”Cifrele sunt grăitoare și am să vă rog pe toți, pe fiecare din d-voastră, personal, cei care vă aflați în această sală, să susțineți derularea campaniei de imunizare a copiilor, pentru binele lor și evitarea apariției unei epidemii de rujeolă și în județul nostru. Asta va trebui s-o faceți dincolo de multele sarcini pe care le aveți, fără a mai pune la socoteală că este vară și e perioada concediilor de odihnă. Vă mai atrag atenția că în această perioadă vin în concediu nemțenii care lucrează în străinătate și ai căror copii pot beneficia de vaccinare”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Reamintim faptul că redactorii roman24 v-au informat, periodic, despre situația vaccinărilor, ultima știre de acest tip datând de la mijlocul lunii iulie. Conform comunicatului care ne-a fost remis de către Direcția de Sănătate Publică Neamț în semestrul I al anului 2017 au fost catagrafiați în vederea vacinării cu ROR (vaccin  rujeolic, rubeolic, oreion) 16.172 copii. La începutul lunii iulie în județul Neamț se aflau în stoc la sediul DSP 11.133 de doze și alte 1.961 doze la medicii de familie. În același timp, conform comunicatului de presă al DSP, erau restanțieri la imunizarea cu ROR 10.178 copii de toate vârstele, de la 9 luni la 9 ani.

Mai reamintim și faptul că, potrivit aceleași surse, în data de 14 iulie DSP Neamț a primit o nouă tranșă cu 10.260 doze de ROR. Conform comunicatului de presă al Prefecturii Neamț, la întâlnirea de vineri, de la Prefectură, au fost dispuse, de către factorii responsabili, un set de măsuri urgente, care se referă la desemnarea în fiecare localitate a unei persoane responsabile, din cadrul Primăriei, care va fi direct implicată și va ține legătura cu echipa de coordonare a vaccinării de la nivelul județului. Această persoană va sprijnini  echipa medicului de familie care va trebui să aibă o situație clară a copiilor nevaccinați din fiecare localitate.

Aici este vorba de categorii sociale vulnerabile, din cele care au acces dificil la serviciile medicale, copiii de etnie rromă, fără medic de familie. În fiecare comunitate vor trebui identificate locații unde vor fi amenajate centre de vaccinare și unde vor acționa medicii de familie și asistenții medicali disponibili. Vor fi utilzate toate resursele umane, existente la nivel local și județean, respectiv medici de familie, medici pediatri, medici școlari, medici de medicină generală, alți medici , asistenți medicali comunitari, moașe, mediatori sanitari pentru romi, studenți la medicină, care sunt dispuși să sprijne campania de vaccinare antirujeolică. Mai reamintim și faptul că în conformitate cu documentul remis redacției  roman24 de către DSP în județul Neamț, din fericire, nu există epidemie de rujelă și că în 2017 au fost declarate suspecte 24 de persoane, din care au fost confirmate doar 9 cazuri, toate fiind izolate și tratate în secțiile de boli contagioase din spitalele nemțene.Până la ora întâlnirii de la Prefectură au fost admnistrate în Neamț  5.960 doze de ROR. (Flora ORDEAN)