Tue. May 21st, 2019

Preţul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici creşte cu 5,83% de la 1 august. Cel puțin 10 lei, în plus, pe factură, în perioada de iarnă.

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit, în urmă cu două săptămâni, ca preţul gazelor pentru consumatorii casnici să crească cu 5,83% începând de astăzi.

În urma scumpirii, factura medie la un apartament dotat cu centrală termică pe gaz creşte, în funcţie de consum, cu 5 lei în lunile calde şi cu 10 lei în lunile din sezonul rece, faţă de preţurile din iunie-iulie 2018.

Solicitările solicitărilor furnizorilor de gaze naturale vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat”, a precizat ANRE.

Autoritatea de reglementare are obligaţia să stabilească preţul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziţiei gazelor naturale făcute de furnizori din pieţele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuţie, de înmagazinare şi de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE. Tarifele de transport au scăzut în perioada aprilie 2017 – iulie 2018 cu 26,10%, cele de înmagazinare cu 23,42%, iar tarifele de distribuţie au crescut cu 0,7%, a mai precizat ANRE.

Ministerul Finanţelor a propus recent, într-un proiect de hotărâre, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021 să fie de 55 lei/Mwh. Potrivit proiectului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă. Însă proiectul a fost retras, ulterior, de pe circuitul de consultare şi avizare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.