Dental Alliance
October 7, 2022

Primar Leonard Achiriloaei: La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Acoperisul1

Complexul Tineretului Horia

Petrodan Construction

Astăzi, 9 mai, este o zi cu profundă semnificație istorică, în care poporul român sărbătorește trei mari evenimente: Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial din 1945.
La Monumentul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea” am fost din nou împreună, cu gândul la cei care s-au jertfit pentru țară, rugându-ne pentru sufletele lor și pentru pace.
Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care, în urmă cu 145 de ani, a consfinţit înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.
Marcăm, tot astăzi, Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, rezultat al semnării actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste.
Totodată, la data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene, o zi istorică în care ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică, prin care să fie înlăturată pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.
Libertatea, Pacea și Unitatea sunt valori fundamentale care ne unesc, prin care zi de zi construim o Românie mai bună, un stat modern, civilizat, european.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.