Programul Rabla Local. Cum te poți folosi de el ca să obții bani. Începe în 2023
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vine cu o veste proastă pentru românii care așteptau demararea programului intitulat neoficial „Rabla local”. Vorbim despre măsura adoptată la nivel național prin care posesorii de autoturisme mai vechi de 15 ani pot duce la casat autoturismele contra sumei de 3.000 de lei. Acesta nu mai începe anul acesta.
Programul Rabla Local a fost amânat pentru anul 2023
Programul „Rabla Local” nu va mai demara anul acesta, după cum a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Acest program era așteptat să aibă debutul pe plan național anul acesta, însă se pare că lansarea sa a fost amânată pentru anul viitor.
Mai exact, prin programul respectiv, proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani pot primi suma de 3.000 de lei dacă își casează autoturismele, fără a fi obligați să cumpere o mașină nouă. Așadar, suma respectivă poate fi folosită pentru orice altceva de către posesorii de mașini vechi.
Ce este Rabla Local
Trebuie menționat faptul că Rabla Local este un program separat față de cele două deja cunoscute Rabla Clasic, prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.
Potrivit ghidului de finanțare a programului, ce se regăsește în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022, cei care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor primi 3.000 de lei pentru a-i folosi după bunul plac. La casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare.
Totul are loc pe plan local, posesorii de astfel de mașini fiind nevoiți să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu, acestea urmând să-și recupereze o parte din sumele plătite celor ce au casat mașina de la autoritățile de mediu, prin depunerea unor cereri de finanțare.
Autoritățile vor să simplifice procedurile
AFM a anunțat că programul Rabla Local nu va fi lansat în acest an, ci în prima parte a anului 2023, deoarece, până atunci, se dorește simplificarea procedurilor „de accesare a proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza și implementarea proiectelor, așa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate”.
În plus, AFM anunță că se lucrează la modificarea ghidului de finanțare aferent acestui program, cel mai probabil, pentru a micșora finanțarea pe care trebuie s-o asigure primăriile, astfel încât programul să se poată desfășura în cât mai multe localități.