San Marco Roman

San Marco Roman

Mon. Jan 27th, 2020

PUMN DE 100.000 DE LEI IN GURA FACEBOOK. DRAGNEA: TIN FOARTE MULT LA LEGEA DEFAIMARII!

Comisia Juridica si Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor au avizat favorabil legea iniţiată de Liviu Dragnea privind defăimarea socială. În Comisie, cuantumul amenzilor a fost modificat, iar amenda pentru defăimări aduse unui grup social s-a mărit de la maximul de 60.000 la 100.000 de lei.

Iniţiatorul acestei legi, Liviu Dragnea, a vorbit despre acaeastă lege. “E o lege la care ţin foarte mult si e o prevedere: cine se simte defăimat, se va adresa CNCD“, a spus Liviu Dragnea, informează B1 TV. Se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca defăimarea vizeaza o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă defăimarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Aceste amenzi se vor aplica oricarei defaimari facute in spatiul public, inclusiv in presa si pe retelele de socializare, cum ar fi Facebook, potrivit Mediafax.

Amenzile se vor aplica printr-o decizie a unui departament special creat in cadrul CNCD, fara o decizie a unei instante.

Senatul a adoptat pe 7 octombrie, în calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa privind promovarea demnității umane si tolerantei fata de diferențele de grup, potrivit căreia defăimarea socială se pedepsește cu amendă de la 1.000 lei până la 60.000 lei. Actul normativ vizează și înființarea, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, care are ca atribuții să aplice sancțiunile contravenționale persoanelor fizice si juridice care discriminează social, sa elaboreze ghiduri de bune practici în materie, sa verifice implementarea masurilor de promovare a demnității umane, dar și să asigure asistenta de specialitate. Potrivit propunerii de lege, persoana care se considera vizată de defăimare socială poate formula, în fața instantei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sociale sau anularea situației create prin discriminare.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, iar legea urmeaza sa intre in dezbarerea plenului.