Dental Alliance
September 26, 2022

Racordare GRATUITĂ la rețeaua electrică pentru cei care au panouri fotovoltaice. Ordinul ANRE, publicat în Monitorul Oficial

Acoperisul1

Complexul Tineretului Horia

Petrodan Construction

Persoanele fizice și juridice care au instalate pe imobile (locuințe, sedii, terenuri) panouri fotovoltaice pot fi racordate gratuit la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Un ordin emis de ANRE care a fost publicat în 16 martie în Monitorul Oficial precizează ca procedura de racordare trebuie făcută gratuit de operatorul de distribuție.

Ordinul ANRE cu nr 15/2021, care aprobă procedura de racordare a fost publicat în Monitorul Oficial 16 martie.

“Operatorul de distribuție are obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare aparținând prosumatorilor care dețin locuri de consum și de producție prevăzute cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate de cel mult 100 kW pe loc de consum.

Acest fapt este în conformitate cu prevederile Procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 de metri și clienți casnici, aprobate prin ordin al președintelui Autorității de Reglementare în domeniul Energiei”.

Ordinul arată că racordarea gratuită se aplică prosumatorilor persoane fizice care au făcut cereri în acest sens după 19 decembrie 2020.

Pentru persoanele juridice, cererea de racordare trebuie să fi fost depusă după data de 30 iulie 2020.

Procedura este identică și în cazul în care prosumatorul dorește să monteze și o instalație de stocare.

Persoanele care doresc să își instaleze panouri fotovoltaice acasă și să vândă surplusul produs în rețea nu vor avea de plătit decât tariful de emitere al Avizului Tehnic de Racordare (ATR) și pe cel de verificare a dosarului instalației de utilizare și de punere sub tensiune.

Amintim că prosumatorii care doresc să vândă energia produsă (în plus față de autoconsum) primesc un preț reglementat, egal cu prețul mediu al pieței spot din anul precedent. Pentru acest an, prosumatorii primesc circa 19 bani/kWh injectat în rețea.

DOCUMENT : ORDINUL ANRE nr 15/_2021

Art.1. –Se aprobă Procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparţinând prosumatorilor care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. –Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 3. –Prevederile procedurii prevăzute la art. 1se aplică:

a) utilizatorilor de tip clienți casnici care au depus cereri de racordare la operatorii de distribuție concesionari după data de 19.12.2020;

b) utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici, care au depus cereri de racordare la operatorii de distribuție concesionari după data de 30.07.2020.

Surse: ANRE, economica.net

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.