Dental Alliance
April 26, 2024

RĂMÂNEM FĂRĂ MEDICI DE FAMILIE

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Conducerea Patronatului Medicilor de Familie Neamț este îngrijorată de viitorul sumbru al aceste profesii, ținând cont de faptul că până în 2020, în România, doar unul din 3 pacienți va mai avea medic de familie, dar și din cauza faptului că  peste o treime din oamenii în halate albe se află în prag de pensionare.

Medicii de familie vin cu argumente de ordin statistic, puse în evidență de EUROSTAT prin care se prognozează faptul că în următorii 5 ani doar unul din 4 români va mai avea medic de familie, pentru ca în 2030 situația să se înrăutățească de așa natură încât 1 din 3 pacienți să aibă posibilitatea să se înscrie pe lista unui medic de familie. În județul Neamț la această dată sunt vacante 73 de posturi de medici de familie și peste o treime din aceștia se află în pragul pensionării. S-a constatat o creștere a suprasolicitării medicilor de familie și faptul că acest fenomen este mult prea des întâlnit la această profesie. Numărul de servicii medicale au crescut în 2017 cu 50% față de cele oferite de medicii de familie în 2001.

Cauzele sunt cunoscute: ieșirea din sistem din cauza pensionării medicilor, dar și din cauza migrației medicilor de familie spre țări Occidentale. La aceste cauze se adaugă și lipsa de atractivitate a medicinii primare pentru tinerii absolvenți ai unei facultăți de medicină. Cea mai mare problemă o constituie subfinanțarea cronică a medicinii primare în România, de așa natură încât foarte multe din cabinetele medicilor de familie se află aproape de faliment.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/0QaR-lfo8_k" frameborder="0" gesture="media" allowfullscreen></iframe>

Conform declarației dr. Angela Bica, în județul Neamț, dintre cei 240 de medici care dețin cabinete individuale, 22 au vârste cuprinse între 60 și 65 de ani, 66 au vârste între 55 și 60 de ani. Numărul celor intrați în sistem este insignifiant, ceea ce duce la concluzia că această profesie este în pericolul de a fi pe cale de dispariție, în următorii ani. Dacă autoritățile nu înțeleg nici în al 12-lea ceas  aceste lucruri, situația este foarte  grav. Asociațiile profesionale ale medicilor de familie  atrag atenția de mult timp asupra gravității acestei situații, dar guvernanții sunt surzi la semnalele lor privitoare la subfinanțarea medicinii de familie și  a lipsei de personal. În cazul în care guvernanții nu se vor așeza la masa negocierilor pentru a se găsi soluții rapide și concrete de rezolvarea problemelor grave din sistemul de medicină de familie, în data de 15 noiembrie se va trece la o nouă etapă revendicativă, aceea de organizare a unui mare miting la București, la care vor participa medicii de familie din întreaga țară.

Reamintim faptul că, recent, în comuna Boghicea, medicul Filip Panait, doctor în medicină  a reziliat contractul- cadru cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate, motivat de incapacitatea financiară de susținere a activității cabinetului de la Slobozia și pe fondul unor neînțelegeri cu autoritățile publice locale care l-au evacuat din  Căminul Cultural, unde-și avea sediu cabinetul său, sub motivația că pentru imobilul repectiv s-a depus un proiect cu fonduri europeane pentru  reabilitarea lăcașului comunal de cultură.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.