Regulile ANAF pentru poprirea conturilor se schimbă
Veste bună pentru românii care au datorii la stat. ANAF nu va mai putea pune poprire pe toate conturile dacă restanţa poate fi recuperată dintr-unul singur. Mai mult, după ce banii sunt recuperaţi de stat, poprirea se va ridica automat, fără să mai fie nevoie de drumuri între Fisc şi bancă. Schimbările sunt bune, spun specialiştii în executare silită, însă sistemul mai are mult până la o reformă adevărată.
Este vestea care a picat ca un trăsnet pentru Cezar, la finalul lui 2018. Potrivit ANAF, bărbatul a câştigat aproape nouă sute de mii de lei din diverse activităţi, bani pentru care nu şi-a plătit taxele şi impozitele. În timp ce Fiscul îl vede ca un prosper om de afaceri, bărbatul spune că ani de zile şi-a dus traiul de pe o zi pe alta.
Este prima mare schimbare pe care ANAF o face pentru romani. Softul pentru ridicarea automată a popririlor a fost finalizat. Iar săptămâna viitoare, va fi adoptată o ordonanţă pentru modificarea codului de procedură fiscală.
Anul trecut a fost fără doar şi poate anul popririlor în România şi asta pentru că doar în primul trimestru din 2019, ANAF a încasat prin aceste modalităţi aproape 3 miliarde de lei.
Până anul trecut, ANAF putea pune poprire chiar dacă datoria era de 10 lei. Apoi, datornicul trebuia să meargă personal la direcţia de finante să ridice dovada că şi-a stins datoria. Cu ea se prezenta la bancă pentru a demonstra că nu mai are nimic de plată la stat. intra carton Deşi Fiscul a mărit plafoanele pentru care se poate institui poprirea, sute de români au reclamat că s-au trezit cu conturile blocate pentru sume cu mult sub plafon. Potrivit legii, poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de o treime din veniturile înregistrate.