Prima ediție a Festivalului Interjudețean de Teatru, ”Gong”, inițiat și desfășurat la Roman, sîmbătă, 1 aprilie de Asociația Culturală ”Gong” în colaborare cu Primăria municipiului Roman, Colegiul Național ”Roman-Vodă” si Asociația ”Mușatinii”, a demonstrat, dacă mai era nevoie, că una din urgențele majore ale municipiului o reprezintă o sală de specole, care să poată asigura în condiții decente, desfășurarea nenumăratelor manifestări cultural-artistice din municipiu, care în prezent sînt organizate care pe unde se poate. Festivalul a fost gândit pe două secțiuni: una individuală și alta pentru trupe.Dacă secțiunea monolog a avut cât de cât condiții, cea de a doua parte, respectiv cea în care au evoluat trupele, a demonstrat faptul că e nevoie de o sală de spectacole, dotată fie și cu un standard minim, pentru a evita improvizațiile, haosul și imposibilitatea de organizare a unor manifestări în care e nevoie de condiții tehnice. După un maraton artistic de o zi, s-a ajuns la momentul premierii, care în ciuda eforturilor deosebite ale celor doi actori, Gabriela Ioniță, președinta juriului și Bogdan Buzdugan, de a stăpîni haosul din sală, a fost extrem de dificil de făcut acest lucru. Cu o sonorizare ineficientă, cu greu s-au putut înțelege care sînt premianții. Juriul a început decernarea primelor trei premii la secțiunea individual.

În aceeași atmosferă generală de entuziasm a copiilor din sală, dar de zgomot greu de acoperit de mijloacele tehnice modeste, organizatorii au înmânat și premiile pentru secțiunea trupe.

Președinta Asociației ”Gong”, Cătălina Bostan, a invitat pe edilul șef al municipiului, Lucian Micu, să înmâneze trofeul Festivalului, care a plecat la Moinești, județul Bacău la trupa ”Florile lui Luchian”, ce a interpretat spectacolul ”Tinerețe fără să învețe și viață fără de carte”, de Corneliu Ghițescu.

Rămâne de văzut dacă Primăria va reuși să acceseze, anul acesta, fonduri europene pentru amenajarea sălii de spectacole de la Primărie, în condițiile în care de renovarea Cinematografului ”Unirea” nici nu se mai pune problema, în viitorul apropiat. Păcat de eforturile uriașe ale organizatorilor de a crea un eveniment, fără a avea logistica corespunzătoare.