Suplimente Alimentare Imunyze

Rovinieta 2022: Câte sancțiuni poate primi un șofer prins fără rovinietă. Care este termenul minim între două amenzi

Acoperisul1

Condor Resort

CNAIR are amplasate pe drumurile naționale și pe autostrăzi peste 100 de camere pentru controlul rovinietei. Șoferii care sunt surprinși pe camere fără să aibă plătită rovinieta – taxa de drum cu siguranță se vor trezi acasă sau la sediul firmei care are autovehiculul în proprietate cu amendă.

Atunci când se deplasează pe drumurile din afara localităților, fie ele naționale, europene sau autostrăzi, șoferii trebuie să plătească o taxă de drum numită rovinietă.

Dacă circulă fără o rovinietă valabilă, șoferii pot fi amendați, însă dacă aceștia circulă mai mult timp fără o rovinietă valabilă, până află de această încălcare a legii, ei nu pot fi amendați decât o dată scrie avocatnet.ro

Rovinietă trebuie plătită înainte de a circula pe un drum național

Rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

În funcție de tipul autovehiculului condus, amenda variază de la 250 de lei până la maximum de 4.500.

Pe ce perioadă poate fi sancționat un șofer care circulă fără rovinietă

În cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni. După acest termen, fapta se prescrie.

Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum.

După ce șoferul fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie, concret, în OG 15/2002.

Care este termenul maxim între două amenzi

Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).

Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

Cum poate fi verificată valabilitatea rovinietei

Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Autoritățile folosesc, pentru a-i depista pe cei ce merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

Șoferi prinși fără rovinietă: ce amenzi primesc

Iată care este valoarea amenzii pe care o poți primi dacă ești prins fără rovinietă, în funcție de mașina pe care o conduci:

Autoturisme: 250 – 500 de lei;

Dube si vehicule de marfa sub 3,5 tone: 750 – 1.250 lei;

Vehicule de transport marfa epste 3,5 tone – 7,5 tone si vehicule de transport persoane cu 9 – 23 de locuri (inclusiv soferul): amenda intre 1.250 – 1.750 lei;

Vehicule de transport marfa de 7,5 tone – 12 tone si vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv soferul): amenda intre 1.750 – 2.250 lei;

Vehicule de transport marfa peste 12,01 tone, cu maximum trei axe inclusiv: 2.750 – 3.000 lei;

Vehicule de transport marfa peste 12,01 tone, cu minim patru axe inclusiv: 3.000 – 4.500 lei.

Potrivit legii  indiferent de cate ori ai fost surprins de camere sau ai fost oprit de Poliție, lipsa rovinietei este amendată o singură dată pe lună.

Termenul de prescriere pentru neplată este de patru luni din momentul în care te-au surprins camerele.

ROVINIETA ONLINE: Cum îți poti face Rovinieta fără să oprești la benzinărie

Rovinieta online poate fi obținută doar urmând câțiva pași. Astfel, dacă ai uitat să îți faci Rovinietă, dar vrei să eviți cozile de la benzinării, mai ales dacă de întrepți spre mare, atunci poți opta pentru plata Rovinietei online.

Pentru a face acest lucru poți accesa mai multe site-uri, printre care și https://app.e-rovinieta.ro/ro/rovinieta/1   sau https://www.roviniete.ro/ro/rovinieta.

Rovinieta online se obține în urma introducerii datelor referitoare la tipul de vehicul și perioada de valabilitate.

Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Autoritățile folosesc, pentru a-i depista pe cei ce merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

Ce este rovinieta

Rovinieta este taxa pe care trebuie să o plătească toți șoferii care circulă pe drumurile din România. Aceasta este impusă prin lege, iar persoanele care aleg să circule fără Rovinietă se pot alege cu amenzi care pot ajunge până la 4500 de lei.

Șoferii   trebuie să știe că este foarte important să păstreze chitanța primită în urma achitării Rovinietei.

Indiferent dacă o plătesc la benzinării sau online, chitanța trebuie păstrată și asta pentru că în cazul în care sunt amendați pentru că nu au plătit Rovinieta, dar la mijloc este vorba doar despre o neînțelegere, atunci chitanța poate reprezenta o dovadă a plății.

Se pot cere banii înapoi pe rovinietă la vânzarea mașinii?

Da. În 2019 s-a stabilit că, în cazul în care își vând mașina, foștii proprietari pot cere returnarea parțială a banilor de rovinietă. Astfel, cel ce vinde o mașină poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei, potrivit avocatnet.ro

Mai exact, cel ce vinde mașina poate cere returnarea banilor pentru perioada dintre momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.