San Marco Roman
Thu. Sep 19th, 2019

SALARIILE DASCĂLILOR, PLĂTITE DIRECT DE INSPECTORATUL ȘCOLAR

De la 1 ianuarie 2018, Guvernul Tudose a decis ca salariile celor care lucrează în învățământ să nu mai fie achitate prin bugetele locale, ci să fie gestionate de către inspectoratele școlare județene, ale căror contabilități vor vira banii direct în contul școlilor.  Liderul Federației Sindicatelor  Libere din Învățământ, Gabriel Ploscă, anunță faptul că de la 1 ianuarie 2018, drumul banilor către dascăli va fi scurtat, aceștia urmând să primească salariile direct prin unitățile școlare. Sumele aferente achitării salariilor nu vor mai apărea în bugetele locale.

Decizia de a se achita salariile celor care lucrează în învățămînt este una foarte bună, care scurtează drumul banilor către cardurile salariaților. De la 1 ianuarie finanțarea unităților de învățământ preuniversitar se face pe filiera Ministerului Educației, inspectorate școlare, unități de învățământ. În felul acesta cheltuilile de personal nu mai apar în bugetele locale. Considerăm că este un lucru bun și un circuit mai corect al banilor”, a precizat Gabriel Ploscă, președintele FSLÎ Neamț.

Și mai marele peste învățământul nemțean, inspectorul școlar general, Viorel Stan,  susține că această decizie este una bună și că  instituția pe care o conduce este  pregătită din punct de vedere logistic să lucreze direct cu unitățile școare din  subordione, fără să fie nevoie să angajeze personal suplimentar.

Operațile care se făceau prin consiliile locale vor trece de la 1 ianuarie în gestionarea Inspectoratului Școlar Județean eliminând astfel veriga intermediară, care era consiliul local. Inspectoratul Școalr este pregătit pentru desfășurarea în condiții optime a acestei operații. Nu  a trebuit să mărim numărul de personal din serviciul de contabilitate, unde funcționăm cu o normă și jumătate de contabilitate. Cele două doamne lucrează intens și eficient cu unitățile școlare”, a precizat Viorel Stan, inspectorul școlar al ISJ Neamț.

Serviciul de contabilitate al Inspectoratului Școlar Județean are încadrat un contabil șef cu normă întreagă și un contabil cu jumătate de normă, care vor prelua de la 1 ianuarie 2018 activitatea de gestionare a salariilor celor 6000 de salariați din sistemul de învățământ, ce vor fi plătiți direct de către școli. În județul Neamț există  133 de unități școlare cu personalitate juridică, prin care se va face plata salariilor. În total în județul Neamț lucrează 7.300 de oameni în învățământul normal și în cel special. Reamintim faptul că și înainte de 1989 a mai existat o perioadă în care salariile cadrelor didactice se achitau direct de către școli. Primarul municipiului Roman a declarat în conferința săptămânală de presă că o asemenea decizie guvernamentală este o ușurare pentru primării, care vor fi degrevate de una din sutele de obligații ce au fost aruncate, de-a lungul vremii, de autoritățile centrale pe umerii lor. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.