Dental Alliance

Laurentiu Leoreanu

Lucian Micu

Salariul bugetarilor va avea o parte fixă și una variabila, în funcție de performanță.

0
YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Noua lege a salarizării pentru bugetari: bugetarii vor primi salarii în funcție de performanță. Sunt stabilite grile unice de salarizare, potrivit noii legi.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat detalii despre legea salarizării pentru cei peste 1,3 milioane de angajați la stat.

Aceasta a anunțat că va fi introdus un spor lunar ”care va încuraja performanța”, iar posturile vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12.

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa”, spune ministrul Muncii, potrivit Observator News.

Noua lege a salarizării pentru bugetari: grile de salarizare

Prin Legea salarizării, posturile vor fi pe o scară de la 1 la 12 (e ex: 1 la nivel de paznic, iar 12 – președintele ţării). La gradul 4 sunt poliţiștii locali, economiștii, cu studii medii sau superioare.

La gradul 7 sunt inspectori vamali, lectori universitari şi criminalişti.

Salariul bugetarilor va avea o parte fixă și una variabila, în funcție de performanță.

De exemplu, profesorii ar putea primi salariu mai mare dacă elevii lor se califică la olimpiade sau inspectorii antifraudă primesc mai mulți bani în funcție de sancțiunile date și neregulile pe care le descoperă.

Noua lege a salarizării pentru bugetari: salarizarea angajaților din primării

Salariile IT-iștilor din primării ar putea crește, în funcție de responsabilități suplimentare, complexitatea activității, performanță. În prezent, salariul unui informatician din administrație este în medie 6000 de lei, iar în privat este de peste două ori mai mult.

Salariile angajaților din administrațiile locale vor fi reglementate de Ministerul Muncii.

„E un haos în administraţia publică locală, lucrurile sunt scăpate de sub control. O să observati că sunt încadrări și grile diferite de la un sector al altul, nu mai spun în teritoriu”, a declarat Mircea Burlacu, vicepreşedinte BNS, potrivit sursei citate.

Peste 50 de tipuri de sporuri acordate bugetarilor în prezent ar putea fi eliminate.

Noua lege a salarizării ar urma să intre în vigoare cel mai devreme, în 2025. Termenul din PNRR de adoptare a acesteia este finalul anului 2024.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.