June 16, 2021

Salvamont Neamț – Bilanț crescut al celor implicați în accidente montane

Vacanta intersemestriala s-a incheiat . Sute, chiar mii de turisti s-au bucurat de munte , de partiile de schi si sanie intr-un decor care a alternet intre ploi si ninsori , zapada si gheata. Salvamont Neamt a lucrat cu intreg efectivul atat in Durau cat si in baza de altitudine de la Dochia incercand atat prin prezenta cat si prin sfaturi sa previna si sa reduca numarul accidentelor. Bilantul acestei saptamani ar putea fi unul ingrijorator daca nu l-am raporta la afluxul de turisti. Acest bilant se mentine foarte crescut de la inceputul anului media de accientare situindu-se undeva la 1,2 cazuri pe zi cu mentiunea ca nu toate cazurile au necesitat predare la ambulanta sau SMURD.
Din cazurile grave ale saptamanii care s-a incheiat mentionam , doua fracturi ale membrelor inferioare si superioare, trei traumatisme grave de genunchi cu rupere de ligamente , alte plagi, escoriatii , rupturi musculare si entorse cazuri asistete la punctele medicale si care au refuzat ambulanta . In zona superioara echipele de serviciu a avut parte de un viscol crunt care a generat situatii pe alocuri dramatice dar care s-au finalizat cu succes un numar de 12 turisti fiind exrasi din viscol in diverse stari de epuizare dar fara a fi hipotermici .
In zona cascadei Duruitoarea in zile diferite doua grupuri de turisti au avut intalniri tensionate cu ursii iesiti din hibernare dar care din fericire s-au soldat numai cu atacuri de panica Deoarece de maine intensificarile vantului vor atinge din nou cote periculos de mari estimate la peste 120 km /h si care odata cu scaderea temperaturii in zona superioara de pana la -15-20 grade incepand de joi seara facem din nou un apel la responsabilitate si prudenta in alegerea traseelor cele mai putin expuse in vant .
Dispeceratul nostru va sta la dispozitie 24/24 penrtu informatii .
SALVAMONT NEAMT

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.