Dental Alliance

Laurentiu Leoreanu

Lucian Micu

Sărbătoarea Arătării Maicii Domnului din Vlaherne adună credincioșii într-o atmosferă duhovnicească deosebită

0
Lucian Micu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

În ajunul sărbătorii Arătării Maicii Domnului din Vlaherne, cetatea mușatină s-a unit în rugăciune și evlavie în cadrul slujbei Vecerniei. Evenimentul a fost marcat de încredințarea Chiriarhului Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Ioachim Giosanu, care a acordat distincții de vrednicie unor preoți și credincioși dedicați.

Sărbătoarea din prima zi a lunii octombrie, dedicată Arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne din secolul al IX-lea, coincide cu prăznuirea Sf. Roman Melodul, unul dintre cei mai importanți imnografi din istoria creștinismului. Cinstirea Născătoarei de Dumnezeu ca mijlocitoare în rugăciune către ceruri este profund înrădăcinată în cultura ortodoxă, iar în România există elemente mariologice legate de această sărbătoare, inclusiv așezăminte monahale și fresce care reflectă scena din Vlaherne.

În acest context, Înaltpreasfințitul Ioachim a decis să dea numele Centrului Social Cultural construit în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Roman, “Centrul Social Cultural Acoperământul Maicii Domnului”, în semn de cinstire a acestei sărbători și a Maicii Domnului.

În ajunul sărbătorii, credincioșii din Roman s-au adunat la slujba Vecerniei, împreună cu un sobor de preoți, într-o atmosferă de rugăciune desfășurată în aer liber, sub cerul înstelat. Această tradiție a fost instituită pentru a permite naturii să devină o catedrală temporară, înălțându-se alături de biserica monumentală a Sfinților Împărați. La eveniment au participat și reprezentanți ai Înaltpreasfințitului Ioachim.

Părintele protopop a prezentat o scurtă istorie a cinstirii celor două odoare rămase de la Maica Domnului, acoperământul și brâul, transmițând binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim către credincioși.

De asemenea, părintele Remus Scântee, cu o activitate de 55 de ani în slujba preoției și fost paroh al Bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena” până în 2012, a primit o Distincție de vrednicie din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Acest moment special a avut loc în contextul în care Patriarhia Română a declarat anul 2023 ca fiind an omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Evidențierea contribuției sale și a altor preoți în vârstă la viața bisericii este un gest de recunoaștere a experienței lor pastorale și de viață.

De asemenea, au fost evidențiate două credincioase în vârstă, Viorica Budeanu și Eugenia Cărăușu, care au fost alături de proiectele pastorale ale bisericii.

Părinții slujitori ai Bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena” formează o echipă dinamică începând din anul 2014 și au realizat numeroase proiecte, printre care resfințirea bisericii în 2016 și edificarea Pocrovului cetății mușatine. Părintele paroh Gheorghe Paleu a mulțumit Înaltpreasfințitului Ioachim și tuturor celor prezenți, rugându-se ca Maica Domnului să îndeplinească toate cererile de folos ale credincioșilor.

Sărbătoarea Arătării Maicii Domnului din Vlaherne din acest an a adus comunitatea din Roman împreună într-o atmosferă duhovnicească profundă, marcând și recunoscând contribuția valoroasă a preoților și credincioșilor dedicați.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.