SE MONITORIZEAZĂ INFECȚIILE INTRASPITALICEȘTI
Spitalul Municipal de Urgență Roman a fost inclus într-un proiect pilot de monitorizare a infecțiilor intraspitalicești în spitalele din România, studiul fiind intitulat ”Prevalență de moment a infecțiilor asociate actului medical”. Timp de trei săptămâni, fiecare secție a unității sanitare va fi atent monitorizată, pentru a se studia fenomenul infecțiilor intraspitalicești. Proiectul este implementat de Ministerul Sănătății, la recomandarea Uniunii Europene, primul lot cuprinzând spitalele județene din Bacău, Galați, Iași, Suceva, Vaslui, Focșani, Piatra Neamț și Spitalul Municipal Roman, singurul care are gradul III.
Scopul proiectului este găsirea celor mai eficiente metode de prevenire a apariției infecțiilor asociate actului medical și găsirea soluțiilor de diminuare a consumului de antibiotice, extrem de ridicat în toate țările lumii și extrem de contestat, din cauza tendinței de a-și pierde eficacitatea în tratamentul bolilor contemporane.
Timp de trei săptămâni, va fi monitorizată, câte o zi, fiecare secție a Spitalului Roman, cuantificându-se numărul real al infecțiilor asociate actului medical, condițiilor de dezvoltare a acestor boli, tipurile de infecții apărute, medicamentele folosite și eficacitatea acestora.
Spitalul Municipal de Urgență Roman are gradul al III-lea și funcționează cu 666 paturi în regim de spitalizare continuă și spitalizare de zi. Rezultatele comunicate la DSP și București vor sta la baza elaborării unor politici reale de sănătate publică.