SE PREGĂTEȘTE NOUA GENERAȚIE DE ASISTAȚI SOCIAL
Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și-a dat seama, de câțiva ani, că cifrele de la șomaj nu prea ”bat” între ele și că mare parte dintre șomeri, în special tineri, se pierd pe drumul sinuos al șomajului, nemairegăsindu-se în statistici, din cauze diverse: indemnizații de șomaj neatractive, birocrația excesivă a sistemului sau, pur si simplu, lipsa ”chefului de muncă”. Specialiștii din sistem susțin că, în cazul în care nu se intervine acum cu promptitudine și măsuri active, tinerii de azi vor deveni în următorii ani o veritabilă ”bombă socială” greu sau imposibil de dezamorsat.
Acești tineri, din cauza indemnizației de șomaj neatractive și a lipsei de măsuri stimulative preferă să trăiască din veniturile familiei, decât să se înscrie la Agenția de șomaj. De altfel tinerii nu o duc mai bine nici în străinătate, motiv pentru care Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă a depus un proiect pe fonduri europene pentru sprijinirea antreprenoriatului în rândul tinerilor.
Termenul de ”tineri NEET” se referă la acei tineri care nu sunt nici angajați dar nici nu urmează vreo formă de perfecționare, încadrându-se mai bine în ceea ce se cheamă ”șomajul gri”. Fenomenul nu este specific doar României, ci și societăților de tip occidental. Conform unor statistici recente aproape o cincime din tinerii europeni cu vârste sub 30 de ani se înscriu în această categorie a tinerilor ”pierduți” pe drumul sinuos al șomajului. Acesta este și motivul pentru care și la nivelul Comisiei Europene s-a ridicat problema inițierii unor programe cu finanțare comunitară care vizează programe de mentorat, de sprijin pentru cei care vor să-și deschidă programe pentru pregătirea de ucenici, de îndrumnare de carieră sau de acompaniere psihologică.