Dental Alliance
April 24, 2024

SEMN CLAR CĂ TOT CE MĂNÂNCĂ EUROPA, MUSAI SĂ MÂNCĂM ȘI NOI – editorial

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Dacă, între țări ar exista termenul de plagiat, România ar fi fruntașă, fără discuții. Nouă ne place să îi copiem… hm, pardon, să ne inspirăm de la alții, că se potrivește chestia la noi, sau nu…

Iaca, nu mai departe, Constituția, copiată după cea franceză, francezi de la care am mai luat și parte din coduri, cel civil și cel penal. Într-o perioadă le împrumutaserăm și limba, dar furculițion n-a prea ținut, din fericire. În schimb am trecut la altele, mai englezești.

Acum, cu Uniunea Europeană, mai cu drag, mai cu forța, suntem nevoiți să ne aliniem și noi la standardele altora. Repet: nu de fiecare dată ce merge la alții merge și la noi. Așa că am început să aliniem ceva simplu. Prețurile, mai exact. Astea s-au aliniat la perfecție. Ce nu am aliniat, nici acum, sunt salariile. În rest, servicii medicale mai scumpe, cu un sistem informatic care șchioapătă, azi da, mâine ba, sistem de învățământ pe model european, care, de peste 15 ani nu reușește să prindă rădăcini la noi, în fine, înțelegeți voi.

Românii sunt un popor complex și complicat. Urlăm după schimbare și, totuși, noutățile intră fantastic de greu în practica zilnică. Simplul gest de-a arunca la gunoi șervețelul cu care te-ai șters pe degete este unul atat de complicat, încât cei mai mulți îl aruncă, pur și simplu, pe jos. Când e vorba de rădăcinile noastre, ca popor, suntem de neclintit, în general. Tradiții, morală, astea merg foarte bine în definiția poporului român. Și totuși, recentul referendum a arătat exact opusul. Da, românii sunt complicați.

Iar unde lucrurile ar trebui ținute simple, vin directive care le complică. E95. Asta e benzina pe care o bag în rezervorul fulgerului vișiniu. De când l-am luat pe Titi, numai cu asta îl hrănesc. Și totul era simplu iar Titi era mulțumit.

Vine, însă, Europa și ne spune “Serios? Nu vreți să complicăm, măcar puțin?” Ca urmare Simbolul pentru benzină va fi E şi va fi integrat într-un cerc. Inscripția E5 înseamnă că veți cumpăra benzină de 95 sau de 98 care are maximum cinci procente etanol. Benzina E10 va fi de 95 sau de 98 și cu 10% etanol în compoziție. Anumite vehicule nu sunt pregătite pentru carburant cu atât de mult etanol, așa că trebuie să fiți atenți cu ce alimentați ca să nu aveți probleme pe termen lung.”

Ați înțeles ceva? Eu bag de 95. Mereu am băgat de 95. Deci, de-acuma… ce bag? E5 sau E10? Ultima oară când l-am întrebat pe Titi cât etanol suportă, n-a zis nimic. A tăcut mâlc. O fi și din cauză că e o mașină și că nu vorbește…

Se copie acest paragraf și se aplică și pentru motorină, cu alte litere și cu alte simboluri grafice.

Am vazut persoane care au pus ulei PE motor, persoane care au plecat cu pompă cu tot. Persoane care au pus motorină în loc de benzină și invers. Am văzut persoane (eu, inclusiv) care încă nu stiu să folosească o pompă de alimentare la care trebuie să selectezi suma și cantitatea…

Cum credeți că vor reacționa aceste persoane la schimbarea asta de etichetare a carburanților?

Cristian Foghel

Cristian Foghel

editorialist

 

Am lucrat multă vreme în mass-media. Radio, presă scrisă, TV. Timp de 2 ani am scris pe blogul personal guralaureche.blogspot.ro, în paralel cu realizarea emisiunii cu același titlu (GuraLaUreche – emisiune cu și despre blogeri, user generated content), apoi am trecut pe platforma romașcani.ro după care, timp de 6 ani am scris pe blogul personal cristianfoghel.ro.

Editorialele scrise pe roman24.ro nu sunt altceva decât opiniile mele personale. Dacă sunteți, sau nu, de acord cu ele, puteți să îmi spuneți, folosind simbolurile de mai jos. Aștept să comunicăm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.