Dental Alliance
April 26, 2024

SEMNAREA CONTRACTELOR DE SALUBRITATE, CU MULTE DISCUTII

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Astazi, 4 aprilie, peste 22 de primari din zona Roman s-au intalnit in sala de sedinte a Primariei Roman, pentru a discuta pe marginea contractului pe deseuri, zona 2, contract de salubritate castigat, prin licitatie, de catre firma Rossal.

Cum era de asteptat, aceste discutii au dus rapid catre discutii in contradictoriu, multi dintre edilii din sala cautand raspunsuri la unele situatii care nu sunt prevazute nici in legislatie, nici in contract. La cateva dintre aceste situatii au fost gasite rezolvari ad-hoc, dar la altele, nu.

Conform celor discutate intr-o sedinta care parea interminabila, valoarea tarifelor de ridicare si transportare a deseurilor a fost calculata pe cap de locuitor, raportata la numarul locuitorilor dintr-o anumita localitate. Insa, asa cum bine sublinia unul dintre edilii prezenti, multe persoane nici nu mai locuiesc in Romania, acestea venind ocazional, in vacante. Ca urmare, nu produc nici deseuri.

Fostul prefect de Neamt, Vasile Sendrea, director in ADI Eco Neamt a gasit solutia imediat: “In fata curtilor oamenilor aia nu arunca, de exemplu, niste nesimtiti PET-uri sau gunoaie? Dumneata, ca primar, le ridici si cand vin oamenii aia acasa, ii taxezi, chiar si pentru o singura luna!

Sa nu uitam, totusi, ca suntem la limita dintre lege si normalitate, in sensul in care te poti trezi taxat pentru gunoaie, tu, care nici macar nu locuiesti in Romania, ca urmare nu produci deseuri! Si sa nu uitam ca, asa cum stim cu totii, curatenia unei localitati cade in seama administratiei publice locale, nu a cetateanului si ca, deasemenea, modul in care aceasta curatenie este respectata cade … tot in seama administratiei publice locale, care are nu doar obligatia, ci si datoria sa faca totul pentru ca aceasta sa fie pastrata, avand la indemana chiar metode coercitive, cum sunt amenzile, pentru cei care nu respecta aceasta curatenie. Cu alte cuvinte, daca niste “nesimtiti” arunca gunoaie in fata portii unei persoane care este plecata din tara, problema nu este a cetateanului respectiv, ci a Primariei, care are la indemana mijloacele de a veghea asupra bunului mers a treburilor in localitate.

Desi colectarea selectiva ar trebui sa fie, deja, ceva de bun simt, problema la romani arata cu totul altfel. Primariile vor fi obligate sa forteze cetatenii sa semneze contracte cu firma Rossal, castigatoare de drept a unei licitatii care ii ofera acesteia si exclusivitate pe zona. Mai apoi, cetateanul trebuie sa duca deseurile selectiv, pana la platforma. Platforma care poate fi gasita la 10 metri distanta, sau la 2 km, cum sublinia alt primar.

Pentru ca ridicarea deseurilor nu se va face “din poarta in poarta”, acestea trebuie transportate pana la platforma de catre cetatean; abia de acolo vor fi ridicate, conform unul grafic (ex. luni, hartie; miercuri, plastic; vineri, sticla) de catre Rossal si duse la Girov.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hsEi3pDyTA8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.