Dental Alliance
April 25, 2024

SENATORUL DAN MANOLIU S-A ÎNTÂLNIT CU ROMÂNII DIN SARDINIA

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

La invitația Federației Organizațiilor Românești din Italia FORI și a domnului Președinte Rareș Cristea cât și a Asociației Social Culturale România Unită condusă de doamna președintă Mihaela Cîrceag, la finele acestei săptămâni, am facut o vizită în Sardinia, unde am avut întâlniri cu reprezentanții românilor din această comunitate care numară aproape 15.000 de persoane.

Prin amabilitatea organizatorilor am avut întâlniri cu semeni de-ai noștri inclusiv în câteva locatii unde aceștia lucrează.

M-am bucurat tare mult să constat că și aici românii sunt bine apreciati, ei fiind oameni cinstiți, muncitori și care s-au integrat foarte bine în comunitățile în care trăiesc.

La întâlnirea de sâmbătă seara cu reprezentanții organizațiilor românești din Sardinia, mi-au fost aduse la cunoștința multe din problemele de care se izbesc cetațenii români, și pentru care s-au solicitat soluții pe lângă autoritățile române, lucru pe care îl voi face cunoscut prin înștiințarea guvernului și a instituțiilor abilitate.

În urma discuțiilor purtate am concluzionat că:

  1. Una dintre cele mai grave probleme este dată de faptul că cetățenii români obțin foarte greu schimbarea actelor de identitate expirate, certificatele de naștere ale copiilor născuți în Italia și prin urmare nu pot veni în țară nici măcar în vizită.

Reprezentanții Consulatului Român vin în această zonă a Italiei doar o singură dată pe an, iar deplasarea cetațenilor noștri către Roma, pentru a ajunge la Ambasada României, presupune costuri de aproximativ €300-€400 și necesită mult timp, timp de care cei ce muncesc nu dispun.

Am constatat cu tristețe faptul că, din nefericire, s-a ajuns până la cazuri unde datorită piedicilor în obținerea schimbării actelor expirate, unii români au solicitat cetațenia italiană, renuntând la cea română.

Prin urmare, a fost cerută înființarea unui Birou Consular al României în orașul Olbia, acolo unde trăiesc aproximativ 5000 de români. Aceștia chiar și-au manifestat disponibiltatea de a discuta direct cu autoritățile locale pentru găsirea și obținerea spațiului necesar.

  1. Din diferite motive, românii din diaspora primesc informatii distorsionate, motiv pentru care aceștia nu cunosc în totalitate facilitățile create in țară pentru ÎNTOARCEREA lor acasă.

În urma discuțiilor purtate a reieșit că Programele Guvernamentale, cum sunt cele START-UP NATION sau DIASPORA START-UP și detaliile referitoare la acestea NU sunt încă cunoscute de o bună parte a celor plecați din țară.

Deasemenea, datorită informațiilor de multe ori contradictorii care ajung la diaspora, cei cu care m-am întâlnit nu cunosteau ceea ce cuprinde programul de guvernare și nu mai aveau încredere în climatul politic, social și economic din România.

Totodată, nu se stie faptul că există un deficit mare de forță de muncă acasă în Romania, și care sunt sectoarele economice deficitare din acest punct de vedere.

Prin urmare, cred că s-ar impune găsirea celor mai bune soluții pentru următoarele :

  1. a) Îmbunătățirea metodelor și mijloacelor de comunicare ale statului român cu românii de peste granițe, în așa fel încât aceștia să poată primi informații reale și din surse oficiale autorizate, împiedicând dezinformarea, inducerea acestora în eroare și instalarea unui sentiment de nesiguranța vis-a-vis de modalitațile prin care statul român încearcă să îi sprijine și să îi ajute să se reîntoarcă pe plaiurile natale în condiții avantajoase, pentru cei ce își doresc acest lucru.
  2. b) Comunicarea oportunităților de angajare prezente în bursa locurilor de munca din România, centralizate la nivel național și care să fie actualizate și transmise periodic și celor din diaspora, prin intermediul ambasadelor și birourilor consulare.

În concluzie, consider ca am efectuat o vizită de lucru importantă în economia relațiilor normale ce se impun a avea loc între Statul Român și cetățenii noștri stabiliți în afara granitelor.

Cred că Ministerul de Externe trebuie să aducă îmbunătățiri considerabile în ce privește raportarea la cetațenii români din diaspora și modalitățile de transmitere către aceștia de informații importante, reale și prin canalele oficiale ale statului. (sursa: comunicat de presă)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.