Dental Alliance

Sfântul Vasile 2023. Ce nu este bine să faci pe 1 ianuarie. Tradiții și obiceiuri

0
YRY Residence

În prima zi din an, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare. Considerat a fi păzitor de duhuri rele, în ziua prăznuirii sale, românii au mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri pe care le respectă cu strictețe. Ce nu e bine să faci pe 1 ianuarie, dar și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile 2023, puteți afla în continuare.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile 2023

An de an, la 1 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește unul dintre cei mai importanți părinți, pe Sfântul Vasile cel Mare. Românii au, după cum bine știm, foarte multe tradiții, superstiții și obiceiuri cu privire la prima zi din an, iar noi vă vom prezenta în continuare unele dintre cele mai cunoscute.

De exemplu, se spune că în ziua praznicului Sfântului Vasile este bine să verși vin pe masă, să răstorni o cutie cu chibrituri și să spargi un pahar alb, pentru a avea noroc în anul care tocmai a început. Totodată, de Sfântul Vasile 2023 este de bun augur să dai de pomană celor necăjiți.

Potrivit unei superstiții din popor, o să ai noroc tot anul dacă prima persoană care îți trece pragul pe 1 ianuarie este un bărbat. Tot de Sfântul Vasile, după ce te speli pe față dimineața, este bine să ștergi cu un prosop curat în care să pui o monedă. Există credința că astfel vei fi curat și sănătos pe tot parcursul anului.

Ce este bine să faci de Sfântul Vasile 2023

Considerat apărător al creștinilor și păzitor de duhuri rele, Sfântul Vasile este sărbătorit anual, la 1 ianuarie. În ziua praznicului său este bine ca, pe nemâncate, să iei unealta cu care muncești în timpul anului și să o mânuiești de trei ori. Dacă faci acest lucru, se spune că vei avea spor la muncă pe tot parcursul anului nou.

Conform tradiției populare, de Anul Nou se înnoiesc toate cele. Tocmai de aceea, în prima zi din an este bine să îți pui un gând bun. Tot în ziua de Sfântul Vasile 2023 este bine să bei vin, pentru că vei avea obrajii roșii tot anul.

Pe la sate încă mai există obiceiul dezlegării anului. Pe 1 ianuarie, flăcăii colindă prin sat și fac zgomote cu buciume, oale sau bice. Se crede că astfel tinerii alungă spiritele rele.

Sfântul Vasile 2023
Sfântul Vasile 2023. Ce nu este bine să faci pe 1 ianuarie

Ce nu e bine să faci pe 1 ianuarie

Ce nu este bine să faci de Sfântul Vasile 2023? În prima zi a anului nu trebuie să dormi până târziu, pentru că făcând acest lucru vei fi leneș tot anul.

Pe 1 ianuarie nu este bine să speli, să coși sau să torci, dacă vrei să fii ferit de ghinion. De asemenea, vei avea un an plin de ghinion dacă plângi sau dacă spargi ceva din casă în prima zi din an. Din bătrâni se spune că nu trebuie să pui calendarul noului an pe perete înainte ca acesta să înceapă.

Nu trebuie să împrumuți bani sau să dai alte bunuri din casă pe 1 ianuarie, pentru că vei atrage sărăcia. Nici gunoiul nu se dă afară din casă în prima zi din an. Totodată, Anul Nou nu trebuie să te prindă cu datorii sau fără bani în buzunar.

Potrivit credințelor populare, prima zi a anului este una foarte importantă, așa că ce faci de Sfântul Vasile 2023 te va urmări până la finalul anului. Așadar, nu este bine să ne certăm cu cei din jurul nostru sau să fim triști, pentru că putem atrage asupra noastră evenimente neplăcute. De asemenea, este de rău augur să nu primești în casă prima persoană care îți bate la ușă pe 1 ianuarie.

Urmăriți-ne pe Google News

Ca orice instituție media locală, și Roman24.ro supraviețuiește pe baza reclamelor afișate pe site, sau a contractelor publicitare. Alege să susții activitatea Roman24 printr-o donație folosind butonul de mai jos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap