Dental Alliance

June 16, 2024

Sfințirea clopotelor Catedralei arhiepiscopale din Roman

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Într-un eveniment de importanță majoră, desfășurat în data de 3 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de sfințire a noilor clopote ale Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Aceste clopote au fost confecționate în Turnătoria Grassmayr din Innsbruck, Austria.

Slujba solemnă a avut loc după săvârșirea Vecerniei unite cu Litia, în Altarul de vară din incinta ansamblului arhitectural eparhial de la Roman. La eveniment au participat soborul preoților din administrația eparhială și ieromonahii, stareții mănăstirilor din eparhie, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, precum și preoții din Protopopiatul Roman, maicile starețe, elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman și numeroși pelerini.

Cele șase clopote noi au fost așezate pe un suport special împodobit cu flori, în proximitatea Altarului de vară, și au fost sfințite de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Aceste clopote urmează să deserviască nevoilor liturgice specifice săvârșirii zilnice a celor șapte laude în sfântul chivot mușatin, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.

Clopotele au fost confecționate la Turnătoria Grassmayr din Innsbruck, Austria, pentru a înlocui vechile clopote care se aflau în stare nefuncțională din cauza uzurii avansate, a fisurilor și a numeroaselor reparații efectuate de-a lungul timpului. Aceasta a dus la deteriorarea sunetului și la improprietatea acestora pentru slujbele religioase.

Noile clopote au fost încrustate cu chipurile ierarhilor sfinți ai Romanului și cu imaginea ocrotitoarei Catedralei arhiepiscopale, exprimând astfel specificul istoriei ecleziastice locale și continuitatea în slujire. Aceste clopote devin mijlocitori în rugăciune și sunetele lor vor răsuna în timpul slujbelor religioase și evenimentelor importante din viața comunității creștine.

În discursul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat importanța evenimentului pentru Eparhia Romanului și Bacăului și a amintit că aceste clopote vor suna în timpul pelerinajului la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași și în Catedrala din Roman, întâmpinând pelerinii cu sunetele lor.

Clopotele au o semnificație liturgică profundă, anunțând momentele importante ale slujbelor și vieții creștine. Ele reprezintă identitatea religioasă a credincioșilor și contribuie la menținerea lor în unitatea de credință și în iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

În încheierea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit tuturor celor prezenți și în special familiei domnului Mihai Ilie, fondatorul și președintele societății Agricultorul din Onești, care a făcut posibilă donația și confecționarea clopotelor.

În următoarea perioadă, noile clopote vor fi montate în Turnul clopotniță de la intrarea în Centrul eparhial, respectând normele liturgice și de conservare a monumentului.

Evenimentul marchează o etapă importantă în istoria Catedralei arhiepiscopale din Roman și în dezvoltarea patrimoniului cultural-religios al Eparhiei Romanului și Bacăului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.