Dental Alliance

July 23, 2024

Spitalul Județean de Urgență, imaginea dezastrului PSD

0
YRY Residence

Go Padel Roman

În 2020, neglijența și bătaia de joc a administrației județene PSD au dus la un incendiu ucigaș, care a cutremurat țara. După multe promisiuni și investiții de milioane de euro care nu au nicio finalitate, proiecte blocate și indiferență criminală a celor responsabili, iată-ne din nou față în față cu realitatea cruntă: ruina Spitalului Județean de Urgență din Neamț, unde bolnavii își pierd și ultima speranță.

Săptămâna aceasta am intrat în posesia unui document care arată disperarea pe care o resimt cei care sunt nevoiți să mențină fantoma Spitalului Județean funcțională, pentru sutele de pacienți care ajung aici, de cele mai multe ori, în stare critică. Este vorba despre scrisoarea redactată de Managerul Spitalului Județean de Urgență, adresată prefectului Adrian Niță. Scrisoarea, ținută sub cheie, descrie starea dezastruoasă în care se află la acest moment spitalul, din cauza administrației defectuoase, dar mai ales a nepăsării celor care au în administrare acest spital: Consiliul Județean Neamț.

În anul 2022, sub pretextul de a „nu se pierde banii” obținuți printr-un proiect de finanțare, CJ Neamț ignoră recomandările managerului și ale personalului medical și dă startul, pe ultima sută de metri, unui proiect de reabilitare pentru derularea căruia este necesară mutarea pacienților oncologici într-o secție care nu îndeplinește condiții optime pentru tratarea adecvată a acestora. Deși era vorba despre o mutare provizorie, deși personalul secției de Oncologie a făcut multiple sesizări cu privire la neîndeplinirea mai multor standarde pentru realizarea respectivului proiect de reabilitare, lucrările au început – cu un alt constructor decât cel contractat de Compania Națională de Investiții. Acest constructor, se pare, după 6 luni de lucru, s-a retras împreună cu echipa sa, lăsând clădirea în plin proces de construcție, cum se află până astăzi. Cine are de suferit pentru acest proiect făcut în bătaie de joc, fără să mai punem la socoteală banii, resursele și sacrificiile care s-au făcut de către cadrele medicale în tot acest timp? Pacienții bolnavi de cancer, cu dureri îngrozitoare, cu proceduri medicale dificile, pacienți care fac chimioterapie și care luptă pentru fiecare picătură de viață, oameni care sunt nevoiți să zacă într-o zonă supraaglomerată a spitalului, în condiții precare pentru condiția lor medicală, ca și când boala nu ar fi un chin suficient pentru ei.

Domnul manager al spitalului își continuă doleanțele, cu sinceritate, arătând cum, în 10 ani, niciun proiect nu a fost finalizat la Spitalul Județean de Urgență, deși bani s-au băgat, minciuni s-au spus, iar PSD Neamț și-a derulat treburile, pe spatele bolnavilor fără apărare. Povestea eșecului este dureroasă, dacă ajungi să te întrebi cât de lipsit de umanitate poți fi ca, de la conducerea Consiliului Județean și, implicit, a Partidului Social Democrat, să condamni sute de pacienți la mizerie și suferință, într-o permanentă bătaie de joc.

Din opt proiecte începute, niciunul nu este astăzi finalizat.

Mai exact, conform scrisorii domnului manager:

  • Blocul operator unic-nefinalizat din 2013;

  • Secția pediatrie-nefinalizată din 2015;

  • Proiectul de reabilitare a secției de Oncologie despre care am vorbit, blocat de anul trecut;

  • Ambulatoriu integrat de specialitate, blocat anul acesta, fără șanse de reluare;

  • Proiect de reabilitare termică pentru secțiile de Psihiatrie, SML, Boli Infecțioase-contractul de finanțare reziliat;

  • Proiect de extindere Unitate Primiri Urgențe-contractul de finanțare a fost reziliat;

  • Proiect „Fluide Medicale” prin POIM, contractul de finanțare reziliat;

  • Proiect „Pavilion Medical”- 70 de mil. lei destinate finanțării proiectului, se află la bugetul județean de 4 ani, fără să se facă nimic.

Cum? Cum este posibil ca absolut fiecare proiect pentru acest spital să se blocheze, înainte ca orice bănuț să fie investit? Răspunsul îl au aceiași oameni de la PSD, care se joacă de-a Dumnezeii cu viețile nemțenilor de ani de zile!

Avem un nou proiect de spital, finanțat prin PNRR, pe care PSD și-l asumă astăzi, deși specialiștii sunt rezervați în ceea ce privește structura acestuia. Cu alte cuvinte, proiectarea secțiilor este neconformă, iar proiectul depășește cu mult suma eligibilă prin PNRR, ceea ce înseamnă că o mare parte din sumă va trebui suplimentată de CJ. Cum va fi finalizat acest proiect grandios, când CJ Neamț are la activ încă 8 proiecte nefinalizate la Spitalul Județean?

Astăzi, pacienții cu cancer din Neamț sunt tratați în condiții improprii, aparatura medicală e depozitată în magazii, banii pentru proiecte s-au dus, iar PSD Neamț se laudă cu un proiect de spital județean nou care nu respectă rigori medicale, este neconform și pentru care nu există bani. Sau există, dar domnii de la PSD au alte priorități.

E strigător la cer să vezi cum un spital județean se prăbușește peste durerea bolnavilor și neputința medicilor, din cauza unei clici de politicieni incompetenți, care ne tratează, în județul nostru, doar cu batjocură și dispreț.

Cât de mare este dezastrul de la Spitalul Județean, dacă actualul manager, omul pus în funcție chiar de PSD acum doi ani, a ajuns la capătul răbdării și condamnă, în fața prefectului PSD, incompetența crasă a acestei administrații care distruge tot ce atinge? Cât de stricat este mărul PSD, dacă proprii săi oameni spun STOP? Managerul SJU Piatra Neamț a demisionat. Așa arată neputința.

Este dureros ce se întâmplă astăzi la Piatra Neamț, iar pentru asta există un singur vinovat: Consiliul Județean Neamț, condus de PSD.

Domnilor care girați, de ani de zile, această mizerie la care îi condamnați pe nemțeni, dreptul la sănătate este garantat de lege. Cu ce au greșit acești oameni să fie tratați în condiții improprii, într-o unitate medicală județeană unde se îngroapă proiecte peste proiecte, fără niciun rezultat? Domnule președinte al CJ, Ion Asaftei, aveți jumătate de an de când ați preluat mandatul și nu ați pus măcar o dată piciorul în spitalul județean. Sau nu știați că funcția vine și cu responsabilitate, nu doar cu mașina cu șofer și secretara? Ați ieșit vreodată din castelul de fildeș să priviți în ochii neputincioși ai bolnavilor, pe care îi condamnați la mizerie și lipsuri?

Ați transfomat Spitalul Județean de Urgență într-un pacient bolnav, pe care, an de an, îl deconectați de la câte un aparat care îl ține, firav, în viață. E de ajuns. Nu mai sufocați sistemul medical din Neamț cu incompetența, bătaia de joc și indiferența dumneavoastră. Rușine! Pentru tot ceea ce NU ați făcut pentru Neamț, pentru tot răul pe care îl faceți acestui județ.

Vă solicităm în mod expres rezolvarea de urgență a situației actuale și deblocarea proiectului secției Oncologice – o cerință minimă pentru a respecta dreptul la tratament adecvat a pacienților oncologici din Neamț. Un minim efort în fața celor de care vă bateți joc de ani de zile. E simplu. Tot ce e necesar este să vă pese.

Subprefect al județului Neamț, Adrian Ciobanu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.