August 5, 2020

SUBSEMNATUL X-ULESCU, CER APROBAREA SĂ FIU NEMULȚUMIT – editorial

Știam că România este, într-adevăr, țara tuturor posibilităților. Mai știan că România, acest frumos colț de Rai, este țara paradoxurilor. Deasemenea, e țara în care extremele sunt atât de apropiate, încâ între ele nu există mare lucru. Aici este locul în care, prin lege, ori ai voie să faci orice, ori nu ai voie să faci nimic.

Țara în care legiuitorii – din lene, din nepricepere sau din orice alt motiv – nu își bat capul să facă legi curate, clare, fără posibilitate de interpretare, ci aruncă în paragrafe de lege alte paragrafe, așa că regulile devin doar mai stufoase, dând impresia că cineva … muncește.

Așa s-a ajuns, de exemplu, în situația ca o simplă dronă să fie considerată un Boeing 747, doar pentru că zboară, pentru care ai nevoie de autorizație specială și de un program clar de zbor, declarat, în scris, la Autoritatea Aeronautica Română. Și, bineînțeles, de aprobare. Iar în cazul în care vrei să folosești acest aparat la filmarea unei nunți, de exemplu, nu prea poți contracta acest serviciu, pentru că nu știi dacă această aprobare o să vină, sau nu…

A face legi e muncă multă, e adevărat. Pe de altă parte, de asta există toți acești oameni în fruntea țării, nu? Ca, împreună, să gândească variantele și să ia decizia cea mai bună. Din păcate, acolo se petrece doar o porcăială comună, în care parlamentarii se înjură între ei, la ordinul șefilor de partid, care își freacă mâinile, bucuroși că populația este ținută într-o perpetuă stare de agitație și de nesiguranță. Și, când familiile sunt ocupate să se certe între ele, înseamnă că nu au timp să judece acțiunile celor de la guvernare. E la mintea cocoșului.

Din când în când însă, se întâmplă ceva inexplicabil. Românilor le ajunge cuțitul la os. România este un stat care cunoaște aproape 30 de ani de proteste. Au ajuns atât de comune, încât nu mai impresionează e nimeni, mai ales că acestea se desfășoară în locuri aprobate, dar nu în cele în care ar și conta. Nu aș face un miting în fața Guvernului, pentru că din 7 zile, parlamentarii sunt acolo… doar două. Nu! Aș face un miting în fața CASELOR în care locuiesc oamenii ăștia. Să nu doarmă. Să nu poată mânca. Să nu se poată uita la TV. În fine… să nu poată.

Din păcate, nici asta nu se mai poate face, de ceva vreme. Un miting trebuie să fie – nici mai mult, nici mai puțin – autorizat! De exact persoanele împotriva cărora protestezi! Se vede absurdul situației? Ai nevoie de acceptul celui pe care dorești să-l înjuri! 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că orice persoană prezentă la un miting în faţa unei clădiri publice şi care nu a anunţat în prealabil prezenţa la protest poate fi sancţionată.

Mno. Spuneți voi! “Femeie, azi mi-s beat! Așa că am venit să te anunț că diseară o să ne certăm. Poate o să te și bat. Ce zici?”

Deputatul PSD Eugen Nicolicea şi-a manifestat aprecierea, la Parlament, faţă de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice. “Nu există protest spontan prevăzut în legislaţie. (…) Încet, încet se va intra în respectarea legalităţii şi persoanele respective, dacă încalcă legea – e contravenţie.

Nu există în legislație, da? Dacă ești nemulțumit și vrei să îți exprimi părerea… încalci legea.

Este, sau nu, România, Absurdistan?

Cristian Foghel

Cristian Foghel

editorialist

 

Am lucrat multă vreme în mass-media. Radio, presă scrisă, TV. Timp de 2 ani am scris pe blogul personal guralaureche.blogspot.ro, în paralel cu realizarea emisiunii cu același titlu (GuraLaUreche – emisiune cu și despre blogeri, user generated content), apoi am trecut pe platforma romașcani.ro după care, timp de 6 ani am scris pe blogul personal cristianfoghel.ro.

Editorialele scrise pe roman24.ro nu sunt altceva decât opiniile mele personale. Dacă sunteți, sau nu, de acord cu ele, puteți să îmi spuneți, folosind simbolurile de mai jos. Aștept să comunicăm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.