Dental Alliance

Laurentiu Leoreanu

Lucian Micu

Sunt 8 ani de când Iulian Gherguț, din Traian, nu a putut fi salvat din mâinile celor care l-au răpit

0
YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Iulian Gherghuț, nemțeanul din comuna comuna Săbăoani (sat Traian) a fost răpit în Burkina Faso în urmă cu 8 ani de zile. De atunci, la nivelul Ministerului de Externe s-a constituit o celulă de criză care funcționează și astăzi, dar care nu a reușit până acum să-l aducă înapoi în țară pe românul care se afla pe continentul african la muncă. Exact ca în cazul copiilor Smicală, din Piatra Neamț, MAE se arată neputincios când este vorba despre soarta și viețile românilor aflați în dificultate în țări străine. Chiar dacă de 8 ani de zile, oficialii români din MAE au dat dovadă doar de impotență, ministerul recomandă prudență în abordarea cazului în spațiul public, fără să ofere alte detalii, nici măcar dacă bărbatul mai este în viață.

Iulian Gherghuț a fost văzut ultima dată în viață, într-o înregistrare video făcută de răpitori în anul 2017.

Celula de criză interinstituţională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiile competente în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, desfăşoară constant demersuri pentru eliberarea acestuia, utilizând toate pârghiile legale avute la dispoziţie de către autorităţile române şi ţinând cont de complexitatea şi sensibilitatea cazului”, a precizat MAE în răspunsul pentru News.ro.

Ministerul Afacerilor Externe spune însă că, până la acest moment, „nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice” în ceea ce priveşte situaţia cetăţeanului român răpit şi atrage atenţia că celula de criză interinstituţională recomandă ca „abordarea în spaţiul public a oricăror elemente privind cazul cetăţeanului român să fie prudentă, având în vedere caracterul sensibil al acestuia”.

Precizările MAE de la Bucureşti intervin în contextul în care doi dintre cetăţenii străini – un american şi un francez – care erau răpiţi de mai mult timp în zona Sahel au fost eliberaţi luni, iar un al treilea, un german, fusese eliberat la sfârşitul anului trecut.

Potrivit presei internaţionale, în zona Sahel ar mai fi în captivitate australianul Arthur Kenneth Elliott, răpit la 15 ianuarie 2016, şi românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie 2015 în Burkina Faso.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.