Sute de mii de lei, de la buget, pentru bisericile din Roman.
În ședința de Consiliu Local, care se va desfășura joi, 29 iulie 2021 – și care este PUBLICĂ, consilierii vor trebui să decidă dacă vor aloca, din bugetul local, unele sume de bani care să fie puse la dispoziția instituțiilor de cult din municipiu, după cum urmează:
Art. 1. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 12.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Centrului eparhial Roman al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru lucrări de reabilitare și
consolidare a clădirii Palatului Episcopal.
Art. 2. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 7.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (Biserica Domnească) din Roman, pentru amenajare Așezământ socialcultural.
Art. 3. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 7.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Sfântul Gheorghe din Roman, pentru construire aghiasmatar la biserică.
Art. 4. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 7.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Roman, pentru lucrări de reparații curente.
Art. 5. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 70.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Bisericii Schimbarea la Față din Roman, pentru reparații curente la fațada bisericii.
Art. 6. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 7.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Romano-Catolice Sfânta Tereza a Pruncului Isus din Roman, pentru reparații curente.
Art. 7. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 7.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Romano-Catolice Fericitul Ieremia Valahul din Roman, pentru întreținerea unității de cult, reparații biserică.
Art. 8. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 7.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Romano-Catolice Inima Neprihănită a Mariei din Roman, pentru reparații curente.
Art. 9. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 7.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Parohiei Romano-Catolice Isus Bunul Păstor din Roman, pentru reparații curente.
Art. 10. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 6.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Bisericii Sfinții Voievozi Mihail și Gavril (Biserica Lipovenească) din Roman, pentru lucrări de amenajare trotuare biserică.
Art. 11. Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei maxime de 3.000 lei pentru completarea fondurilor proprii ale Comunității Evreilor Roman, pentru reparații acoperiș capelă din Cimitirul evreiesc Roman.
Desigur, prin lege, unitățile de cult au dreptul să ceară acești bani, însă, în toata perioada în care am activat în presa locală, nu ne aducem aminte ca vreuna dintre aceste unități să fi prezentat un raport legat de cheltuirea acestor sume de bai, care sunt – la urma urmei – bani publici. Sau, dacă aceste rapoarte există, ele nu au fost niciodată prezentate presei și, prin aceasta, publicului larg.
În mod normal, orice ban public cheltuit pentru constructii – de exemplu -, trebuie justificat, prin contracte de achiziție, în care valoarea materialelor să apară în clar. Dat fiind că toate sumele sunt alocate pentru reparații/construcții, am dori să știm cât anume costă aceste reparații/construcții, de unde se cumpără materialele necesare (sistemul public de achiziții e un proces complicat reglementat legal), cât costă mâna de lucru, în fine justificarea acestor cheltuieli care – repetăm – sunt făcute din banii bugetului local.