Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

Tinerii pot obține credite subvenționate de stat pentru nuntă, plata chiriei sau avans pentru mașină sau locuință

0

Începând de săptămâna viitoare, tinerii vor putea lua credite cu dobândă subvenționată parțial sau total de stat prin două programe aprobate de guvern Family Start și Student Invest,

Banii vor putea fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor cu nunta, a celor cu spitalizarea în cazul nașterilor, pentru plata avansului în cazul achiziției unei mașini de familie sau a unei locuințe, dar și pentru plata taxelor de studii sau a cheltuielilor cu creșa, grădinița sau școala.

Prin programul de creditare „FamilyStart”, finanțat prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și/sau tineri care formează o familie și care au, împreună, salarii nete lunare de până la maximum 7.500 de lei, vor putea solicita un credit în valoare de maximum 75.000 lei, garantat în proporție de 80%, de către stat.

Normele de aplicare ale programului au fost publicate în Monitorul Oficial.

Cele două programe, „Family Start” și „Student Invest”, oferă împrumuturi de până la 75.000 de lei familiilor și până la 50.000 studenților. Beneficiarii nu vor primi însă banii în cont, ci banca va efectua plățile în numele lor.

Programul Student Invest

În noul program, „Student Invest”, se vor încadra studenții de până la 31 de ani. Cei fără venituri vor avea nevoie de un codebitor, care să garanteze pentru ei.

Împrumutul maxim va fi de 50.000 de lei, bani din care tinerii își pot plăti taxele de școlarizare, căminul sau avansul pentru o locuință. Vor avea la dispoziție zece ani să restituie banii. În acest caz, rata lunară poat fi de 417 lei pe lună.

Dobânda, în cazul lor, va fi subvenționată în întregime de stat.

Programul „Family Start”

Împrumul maxim este de 75.000 de lei, iar cei interesați trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani și un venit lunar pe familie de până la 7.500 de lei.

În acest caz, dobânda va fi subvenționată de stat în proporție de 75%. Așa că pentru un împrumut maxim de 75.000 de lei, în care termenul de rambursare este de 10 ani, rata lunară va ajunge la 690 de lei.

Family start: La ce poate fi utilizat creditul

Împrumutații pot folosi banii pentru nuntă, pentru o mașină nouă sau o locuință, plata chiriei sau pentru diverse intervenții chirurgicale.

Cei care acceseaza aceste credite nu vor primi banii în cont, ci tranzacția va fi făcută direct de către bancă în baza actelor doveditoare. De exemplu, în cazul unei mașini, plata avansului se va face în baza unui document emis de vânzător.

Lista băncilor care oferă asftel de împrumuturi va fi publicată pe site-ul Ministerului Familiei.

Family Start: Creditul poate fi acordat o singură dată

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare.

Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Beneficiarul stabileşte de comun acord cu finanţatorul o perioadă de graţie, nu mai mare de 5 ani, începând de la data acordării creditului.

Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind obținerea statutului de familie, habitatul, sănătatea, educaţia și cultura.

Programul FamilyStart: Condiții pe care trebuie să le îndeplinească tinerii

Pentru a putea solicita credite de până la 75.000 de lei, garantate de stat, în cadrul programului „FamilyStart”, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • sunt persoane fizice cu domiciliul în România
  • sunt persoane fizice cu vârsta între 18 ani împliniți și până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie și/sau care formează deja o familie și care au împreună salarii nete lunare de până la maximum 7.500 de lei
  • completează o declarație pe propria răspundere prin care declară că nu au accesat și nu vor accesa un alt credit în cadrul programului de la un alt finanțator
  • au calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul
  • se încadrează în normele interne de creditare ale finanțatorului

Valoarea creditelor și condițiile de acordare

Destinația creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind obținerea statutului de familie, nașterea, habitatul, sănătatea, educația și cultura.

Creditul se va acorda pe o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv cu o perioadă de grație de maxim de 5 ani începând de la data acordării creditului.

De asemenea, creditul se va acorda în una sau mai multe tranșe, în baza documentelor justificative prezentate de beneficiar – facturi emise în conformitate cu prevederile legislației naționale, bonuri fiscale, facturi proforme și contracte/antecontracte – în funcție de necesitățile de finanțare ale beneficiarului programului.

Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 75.000 lei, în proporție de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare.

Sunt exceptate dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea comisionului de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției, cât și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja).

Dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea garanției.

Cheltuielile privind comisioanele de analiză și de gestiune a garanțiilor, precum și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja) vor fi suportate din bugetul de stat.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va aloca, prin ordin de ministru, un fond maximal anual pentru un număr de 6.250 de beneficiari în cadrul programului „FamilyStart”, în limita sumelor aprobate cu această destinație în buget.

Pentru ce vor putea fi utilizați banii

Potrivit OUG 95/2022, destinația creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind obținerea statutului de soț și soție, locuirea, sănătatea, educația și cultura.

Se consideră cheltuieli eligibile ale beneficiarului următoarele:

  • costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei; solicitarea plății se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul;
  • plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor;
  • plata, pentru tinerii părinți căsătoriți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele „Școala după școală“, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, artă;
  • avansul pentru achiziția de către tinerii căsătoriți a unor autoturisme familiale noi, numai pentru cele de 7 persoane/ locuri, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități;
  • plata pentru tinerii căsătoriți a cheltuielilor aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, precum și a celor aferente cărților de specialitate și rechizitelor; toate formele de studiu trebuie să fie autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate;
  • plata pentru tinerii căsătoriți a cheltuielilor aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități;
  • plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări;
  • achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv a celor având încorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilități;
  • plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății;
    parte/avans din achiziția unei locuințe;
  • costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
  • investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.