Dental Alliance
March 28, 2023

Toamnă blândă, cu temperaturi plăcute și ploi puține. Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 16 octombrie

YRY Residence

Depozit Legume-Fructe

Ploi puține și temperaturi generoase – se anunță pentru această perioadă a lunii octombrie. Avem parte de o toamnă blândă, chiar foarte generoasă, cu temperaturi plăcute. În săptămâna 10 – 16 octombrie, vremea va fi una frumoasă, cu temperaturi care mai ales în weekend vor ajunge până la 20-22 de grade Celsius.  Nu se anunță nici prea multe ploi, ceea ce aduce îngrijorare în rândul agricultorilor.

Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 16 octombrie 2022. Temperaturi minime:

Minimele zilei de LUNI pleacă de la valori de 0 – 2 grade pe crestele montane și în zona Orientalilor, respectiv 7 – 9 grade în Moldova, Transilvania, Banat. Prin Crișana și Maramureș vor fi valori de 4 – 6 grade. Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei vor avea parte de temperaturi minime spre 12 – 14 grade.

Dimineața zilei de MARȚI vine cu valori foarte scăzute prin Moldova (nord și centru), zonele montane, regiuni unde vor fi doar 3 – 5 grade (cu 0 – 2 grade pe creste), în timp ce prin Transilvania, estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea ne oprim la 7 – 9 grade. Cel mai cald va fi în Crișana, Banat, Oltenia, vestul Munteniei, cu minime de la 11 spre 13, 14 grade.

MIERCURI avem minime de 9 – 11 grade prin vestul, centrul, nordul și estul țării, în timp ce Oltenia, Muntenia și Dobrogea rămân cu cele mai ridicate temperaturi, spre 13 – 14 grade.

JOI, doar prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei mai sunt posibile 11 – 12 grade, în timp ce în restul țării regimul termic nocturn nu trece de 7 – 9, izolat 10 grade.

Situația se păstrează și pe parcursul zilei de VINERI, singura diferență față de ziua precedentă fiind dată de faptul că cele mai ridicate valori (10 – 11 grade), le vom avea, de data aceasta, prin nordul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

WEEKENDUL vine cu o ușoară încălzire la nivelul temperaturilor minime, astfel că vom vorbi, pe arii extinse, de valori de 11 – 12 grade, doar prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și al Munteniei urmând să avem parte de minime de 7 – 9 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 16 octombrie 2022. Temperaturi maxime:

Ziua de lLUNI aduce maxime spre 20 – 21 de grade prin Banat, Crișana, sudul Olteniei, în timp ce prin Transilvania, mare parte din Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea se vor atinge 17 – 19 grade. Cel mai rece va fi în nordul și centrul Moldovei, prin zonele deluroase, prin Maramureș (15 – 16 grade), în timp ce la munte nu trecem de 10 – 11 grade, cu 7 – 8 grade pe creste.

MARȚI, cel mai cald va fi prin vestul Crișanei, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (18 – 20 de grade), iar prin Transilvania, zonele deluroase, Oltenia, mare parte din Banat, Maramureș nu vor fi mai mult de 13 – 15 grade. În Moldova mercurul din termometre urcă la 16 – 17 grade.

Ziua de MIERCURI vine cu maxime cuprinse între 14 – 16, 17 grade în cea mai mare parte a țării, în timp ce prin Banat și Crișana se pot atinge și 18 – 19 grade. În zonele deluroase nu depășim 12 – 13 grade, cu 8 – 10 grade la munte.

Ziua de JOI aduce doar 12 – 14 grade prin nordul și centrul Moldovei, 15 – 17 grade prin Transilvania, Maramureș, în timp ce în restul țării vor fi maxime spre 19 – 20 de grade. Același regim termic se va păstra și pentru zilele de VINERI, SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ, în această ultimă zi a săptămâni fiind posibile chiar temperaturi spre 22 de grade prin Banat, mai ales.

Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 16 octombrie 2022. Precipitații:

Ziua de LUNI aduce ceva ploi slabe prin zonele montane, izolat prin nordul Munteniei iar la finalul zilei prin SV Banatului. MARȚI, ploile sunt prezente prin Banat, SV Olteniei, Crișana, Apuseni, Munții Banatului iar după amiaza și seara poile ajung și prin sudul Transilvaniei, restul Olteniei, Muntenia, izolat și prin sudul Moldovei și pot fi chiar moderate cantitativ. Cele mai importante cantități sunt așteptate prin nordul Olteniei, vestul Meridionalilor, Munții Banatului, unde se pot acumula chiar și 20 – 30 de l/mp.

MIERCURI, ploile vor uda cea mai mare parte a țării, dar de interes vor fi mai ales pentru Oltenia, Muntenia, Meridionali, unde se pot acumula 5 – 10, izolat (mai ales în zonele montane) 15 l/mp.

JOI ploile vor prefera zonele montane, Transilvania, izolat Moldova, Banatul, Maramureșul și sudul extrem al Olteniei, dar vorbim de cantități slabe, sub 3 – 5 l/mp.

Și pe parcursul zilei de VINERI precipitațiile sunt prezente la munte, prin Dobrogea, Muntenia, Transilvania și, izolat, Moldova. Din nou, mai mult ploi slabe, burnițe, fără a lăsa în urmă cantități demne de luat în seamă.

Prima zi din WEEKEND vine cu ploi, din nou, prin zonele montane, prin Maramureș și Dobrogea. DUMINICĂ va fi o zi în care ploile nu prea vor mai fi de găsit prin țara noastră.

Din punct de vedere al cantităților, nu este o săptămână care să aducă vești prea bune agricultorilor, mai ales celor din Moldova, Dobrogea, sudul extrem al Munteniei și Dobogrea. Aici, cu greu vom strânge 1 l/mp, maxim 2. Prin restul regiunilor se pot acumula 3 – 5, 7 l/mp, pentru ca cele mai mari cantități să le avem în zona Meridionalilor și a Munților Banatului (20 – 30 l/mp).

Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 16 octombrie 2022. Context sinoptic:

Și săptămâna care urmează ne aduce un regim de presiune ridicată, asociat unui sistem anticiclonic care va pleca dinspre estul Europei și se va uni cu dorsala Anticiclonului Azoric, formând un brâu anticiclonic care va domina cea mai mare parte a Europei.

Cu toate acestea, la începutul săptămânii suntem traversați și de un front rece (V- E), iar miercuri spre NV, N și NE țării noastre va fi traversată de o frontoliză rece, în timp ce prin SV și sudul țării vom avea de-a face și cu o posibilă linie de convergență.

Va fi o săptămână în care vom alterna transportul de aer cald cu unul rece, iar la finalul săptămânii vom avea parte de un transport de aer cald și foarte cald, care va duce abaterile termice și la valori cu +8, +10, izolat chiar spre +12 față de ce ar fi normal în a doua decadă a lui octombrie.

Sursa: prognozemeteo.ro

Urmăriți-ne pe Google News

Ca orice instituție media locală, și Roman24.ro supraviețuiește pe baza reclamelor afișate pe site, sau a contractelor publicitare. Alege să susții activitatea Roman24 printr-o donație folosind butonul de mai jos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap