Dental Alliance
November 28, 2023

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște

0
YRY Residence

Restaurant Portofino

Revelion Casa Chianti

De Paşte, bucuria trebuie să fie predominantă, spun preoţii. Este o sărbătoare a bucuriei, o bucurie asemănătoare celei a apostolilor când l-au văzut pe Iisus înviat. În această zi, nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă.

Salutul tradițional de Paști este: “Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!”, care se obișnuiește să fie rostit timp de 40 de zile.

Înnoirea hainelor și oferirea de cadouri aduse de Iepuraș sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Paște. Tradiția spune că trebuie să te înnoiești în această perioadă pentru că îți aduce noroc. Purtarea de haine noi în duminica Învierii nu este doar un obicei, ci semnifică și purificarea corpului și a sufletului.

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă, iar te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă și aprinsă în caz de boală, calamități naturale sau supărări, conform tradiției populare.

În prima zi de Paşte, există obiceiul ca toată familia să se spele într-un lighean în care au fost puse ouă roșii și bani de argint sau de aur, pentru ca toți să fie sănătoși și prosperi. Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, cine are prima lovitură, ce părți ale ouălor trebuie lovite, etc.

Ciocnesc mai întâi soții între ei, apoi copiii cu părinții, după care părinții cu celelalte rude, prietenii și vecinii invitați la masă. Alte obiceiuri din popor spun că este bine ca toată familia să mănânce din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curățat și împărțit de către capul familiei. În ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul.

În dimineața de Paște este bine să privești prima dată într-o cofă cu apă neîncepută, pentru că se spune că vei avea o vedere bună în restul anului.

Există credința că cine moare în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi ușile Raiului sunt deschise.

Urmăriți-ne pe Google News

Ca orice instituție media locală, și Roman24.ro supraviețuiește pe baza reclamelor afișate pe site, sau a contractelor publicitare. Alege să susții activitatea Roman24 printr-o donație folosind butonul de mai jos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap