La Spitalul Municipal de Urgență  din Roman a fost realizată, de curând, o intervenție chirurgicală spectaculoasă prin dimensiunea unei tumori extirpate din uterul  unei paciente. Este vorba despre o femeie în vârstă de 44 de ani, adusă la Spitalul din Roman cu dureri pelviene cumplite.

După investigații medicii au constatat mărirea volumului abdomenului, cât o sarcină la termen. Clinic ecografic se stabilește diagnosticul de chist ovarian gigant. Se intervine chirurgical, echipa fiind formată dintr-un medic chirurg și un ginecolog. După intervenție se extrage un chist ovarian stâng de 9 kilograme.

dr. Maria Andrici

manager SMUR

Aceasta a mai spus că pacienta are o evoluție post-operatorie favorabilă. Intervenția chirurgicală are gradul  ei de ”spectaculozitate” prin mărimea chistului ovarian extirpat de medicii intervenționiști, care are greutatea cel puțin dublă decât a unui nou-născut ”dolofan”.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de medicul Elena Trică, de la Secția Obstetrică ginecologie și medicul chirurg  Dragoș Hârțan. Conform studiilor medicale la naștere o fetiță are între 2,8 și 3,6 kg, iar un băiat între 3-3,6 kg. Abia după șase luni de viață extrauterină o fetiță ajunge greutatea de 8 kg, iar un băiat pe cea de 8,5 kg.