Dental Alliance
April 20, 2024
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

În cazul în care titlul acestui articol v-a stârnit zâmbete sau semne de întrebare, să știți că nu ați ratat vreo știre. Din păcate, nu vom avea alegeri locale în două tururi. PSD nu și-a schimbat viziunea peste noapte. Chiar dacă o majoritate covârșitoare a societății românești a cerut alegeri locale în două tururi, PSD s-a împotrivit cu încăpățânare. De ce? Pentru că, prin alegeri locale în două tururi pentru primari și președinții de Consilii Județene,mai toți baronii PSD ar fi fost istorie. Însă chiar și așa există o bună șansă!

Dar întâi să ne uităm puțin în urmă. Am trăit aceeași poveste și aceleași dezbateri și în 2016, atunci când societatea civilă cerea alegeri locale în două tururi, la puțin timp după protestele de la Colectiv. Însă guvernul tehnocrat Cioloș nu și-a asumat răspunderea pe proiect, de frică unei moțiuni a PSD, iar PSD și-a păstrat bună parte din influența locală. Exemplul renumit a fost chiar victoria Gabrielei Firea la București, care a câștigat un oraș cu peste 2 milioane de locuitori cu puțin peste 200 de mii de voturi. Câtă lipsă de reprezentare…

4 ani mai târziu, în anul de grație 2020, societatea civilă cere din nou alegeri locale în două tururi, iar PSD le respinge cu repetiție. Să ne amintim că la sfârșitul lunii ianuarie guvernul PNL și-a asumat răspunderea pentru proiectul alegerilor locale în două tururi de scrutin. În lipsa unei majorități în Parlament, aceasta era singura soluție prin care PNL putea încerca adoptarea proiectului. Însă, din păcate, istoria s-a repetat, chiar dacă cu alte mijloace. De această dată, și mai fricos de posibila disoluție, PSD a mers până la capăt, a depus moțiune de cenzură și a dat jos guvernul pentru că a îndrăznit să decidă ce societatea cerea de ani de zile: alegeri locale în două tururi de scrutin. Astfel, proiectul a murit, iar noi suntem din nou puși în situația de a vota într-un sistem care avantajează PSD.

Revenind la oile noastre nemțene. Avem proaspete în minte rezultatele de la alegerile europarlamentare și prezidențiale. Atunci, PSD și compania au repurtat înfrângeri de răsunet la Neamț. De la înălțimea celor 53% de la alegerile parlamentare din 2016, PSD Neamț a căzut la 29% la alegerile europarlamentare din 2019. Efectul Dragnea & Arsene pentru procentele social-democraților nemțeni. Atunci a fost momentul când probabil lui Ionel Arsene i s-a îmbrobodit fruntea de transpirație: pentru că a văzut că există o majoritate de alegători în județul Neamț care votează împotriva PSD și a aliaților săi. Tronul baronului de Neamț începea să șubrezească, așa cum s-a întâmplat și în Vrancea lui Oprișan sau în Vasluiul lui Buzatu.

După lovitura la alegerile europarlamentare, a urmat confirmarea dezastrului la alegerile prezidențiale pentru PSD Neamț. Cu 5 ani în urmă, în 2014, candidatul roșu, pe atunci Victor Ponta, era pe cai mari în Neamț și îl învingea pe Klaus Iohannis (cu 10% diferență!) deși la nivel național pierdea bătălia în fața noului candidat PNL de la acea vreme. În 2019, cârma s-a întors cu 180 de grade, demonstrând că înfrângerea PSD Neamț de câteva luni înainte nu a fost o întâmplare. Klaus Iohannis învingea candidatul roșu la aproape 20% diferență. Transpirația devenea din ce în ce mai rece pe fruntea lui Ionel Arsene.

Rezultatele alegerilor europarlamentare și prezidențiale demonstrează că Ionel Arsene nu ar mai fi avut vreo șansă să câștige președinția Consiliului Județean Neamț dacă alegerile s-ar fi organizat în două tururi. Dacă mă întrebați pe mine, Arsene nici nu ar mai fi candidat în acea situație, conștient de rușinea care l-ar fi așteptat și de faptul că și-ar fi semnat propria sentință  la moartea politică. PSD a pierdut la europarlamentare 23% de la ultimele alegeri și aproape 30% la prezidențiale de la ultimul scrutin de același fel. Pierderi sinonime cu falimentul politic pentr un partid obișnuit să controleze totul.

Se repetă eșecul PSD & Arsene la locale?

PSD și Ionel Arsene ar fi fost istorie în Neamț dacă alegerile locale s-ar fi desfășurat în două tururi. N-ar fi câștigat Consiliul Județean, numărul primarilor s-ar fi redus semnificativ, iar de majorități în comune nici s-ar mai fi pus problema. Practic, alegeri în două tururi de scrutin ar fi însemnat depesedizarea accelerată a Neamțului.

Și-atunci, vine natural o întrebare: dacă Arsene și PSD ar fi pierdut în două tururi de scrutin, de ce să câștige într-unul singur?

Singura modalitate prin care Neamțul poate fi scăpat de pacostea PSD și de baronul Ionel Arsene este să considerăm ziua de 27 septembrie ca fiind turul II al alegerilor locale. Nemțenii au demonstratla alegerile europarlamentare și la alegerile prezidențiale că nu mai vor PSD. Au arătat că există o majoritate covârșitoare care respinge PSD-ul și ce reprezintă el. Cu ce e diferit Arsene de Dragnea și Dăncilă, cei care au condus PSD-ul în înfrângerile de la europarlamentare și prezidențiale? Cu nimic. Atunci calea de urmat este ca Arsene să piardă Neamțul așa cum au pierdut Dragnea și Dăncilă.

În fiecare competiție electorală din Neamț există un candidat cu cele mai mari șanse de a bate reprezentantul PSD. Acela trebuie votat! Asta înseamnă să avem turul II pe 27 septembrie. Iar la Consiliul Județean alegerea e simplă: singurul candidat care are șansa să îl bată pe Ionel Arsene este Mugur Cozmanciuc, candidatul PNL. Așa cum Iohannis a bătut-o pe Dăncilă la Neamț, așa Cozmanciuc îl poate bate pe Arsene. Așa va putea Neamțul să scape de Arsene și PSD, printr-un vot pentru Cozmanciuc.

Articol comandat de PNL Neamț

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.