Dental Alliance

June 20, 2024

Vârsta pentru obținerea permiselor de conducere scade

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede scăderea vârstei minime pentru obţinerea unui permis de conducere. Astfel, anumite categorii de șoferi vor putea să își ia permisul mai devreme. Iată pentru ce români se aplică noua lege.

Pentru ce categorii scade vârsta pentru obținerea permiselor de conducerea

Proiectul de lege prin care vârsta legală de obținere a permiselor scade a fost propus de liberala Alina Gorghiu. Modificarea legislativă vine cu o „soluţie reală la actuala lipsă de pe piaţa de muncă a şoferilor profesionişti, răspunzând în acelaşi timp nevoilor urgente ale companiilor de transport rutier din România în conformitate şi cu cerinţele Uniunii Europene”, a spus Alina Gorghiu.

Astfel, vârsta legală pentru obținerea unui permis de conducere pentru categoria C și CE scade de la 21 la 18 ani, iar pentru obținerea unui permis pentru categoria D și DE scade de la 24 la 21 de ani. Modificările legislative vor facilita reducerea vârstei minime de obținere a unui permis de conducere pentru camion sau autobuz.

Industria Transporturilor Rutiere din România traversează de mulţi ani o criză a conducătorilor auto profesionişti. Aceasta s-a acutizat şi pe fondul instabilităţii provocate de pandemia COVID, războiul din Ucraina, dar şi de începerea aplicării Pachetului de Mobilitate 1. (…) Noile prevederi legislative sunt în conformitate cu legislaţia europeană prin care au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime pentru respectivele categorii de vehicule prin DIRECTIVA (UE) 2018/645 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 aprilie 2018. Până la 23 mai 2020, statele membre ale Uniunii Europene au avut obligaţia să pună în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma directivei”, a precizat Alina Gorghiu.

România, afectate de criza conducătorilor profesionişti

România se află printre ţările cele mai afectate de criza conducătorilor auto profesionişti, deficitul estimat de şoferi fiind de aproximativ 71.000 de posturi. Proiectului legislativ adoptat de Camera Deputaților a fost depus încă din anul 2020.

În prezent, 17 țări din Europa au introdus astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE, iar printre aceste se numără Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.