Dental Alliance
November 26, 2022

(Video) Ministrul Agriculturii prezent la Roman la o întâlnire cu oficialitățile și fermierii din Neamț, la invitația deputatului Oana Bulai

Acoperisul1

Hotel & Restaurant Phoenix Roman

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian – Ionuț Chesnoiu a fost prezent sâmbătă, 11 iunie, la Roman, la invitația deputatului PSD de Neamț Oana Bulai.

Domnia sa a vizitat societatea MARSAT SA Roman după care a participat la Conferința „Sprijinim producția românească! Oportunități pentru fermierii, producătorii locali si agricultorii din județul Neamț”, desfășurată în sala de festivități a Primăriei Roman.

 

Deputat PSD de Neamț Oana Bulai

„Vă mulțumesc că sunteți alături de noi, la această întâlnire importantă cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian – Ionuț Chesnoiu, un om care înțelege foarte bine ce înseamnă agricultura românească și producătorul agricol din România.

Îi mulțumesc domnului ministru că a acceptat invitația mea de a fi prezent astăzi, în mijlocul nostru, aici la Roman. Este unul dintre cei mai activi miniștri din Guvern.

Mai avem alături de noi pe domnul președinte al Camerei de Comerț și Industrie Neamț Mihai Apopii, un om implicat în dezvoltarea economiei județului Neamț.

Este alături de noi și domnul Vasile Balcan, directorul general al MARSAT Roman, un adevărat specialist în agricultură și care conduce o firmă etalon în regiunea Moldovei.

Alături de noi sunt și parlamentarii PSD de Neamț și domnul prefect al județului Neamț Adrian Niță.

Mulțumiri speciale le transmit primarilor și viceprimarilor care sunt prezenți alături de noi, în sală.

Vreau să vă asigur de un lucru! Aveți în mine și în parlamentarii PSD de Neamț un sprijin real. Rolul meu, ca și parlamentar este de a vă sta la dispoziție, de a vă asculta și de a vă ajuta în rezolvarea problemelor pe care le întâmpinați. Găsiți în mine un partener care va promova problemele dumneavoastră la București și care va căuta mereu soluții.

Faptul că domnul ministru a răspuns solicitării mele și este prezent aici, la Roman, este cea mai bună dovadă că avem ușa deschisă la Ministerul Agriculturii pentru toate problemele pe care le avem aici, în Neamț”.

Adrian – Ionuț Chesnoiu –  ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

„Caut să fiu permanent în mijlocul fermierilor și să le ascult problemele. Zilnic, sunt prezent în câte o zonă agricolă. Agricultura, în trecut, era lăsată deoparte, fiind mai în spate ca prioritate, dar iată că a venit această criză, pe lângă crizele legate de pandemie și prețurile la energie, o criză agricolă.

Cu această ocazie, se dovedește că muncă dumneavoastră, a fermierilor, se înscrie în pilonii de stabilitate ai unui stat, a unei națiuni.

De aceea, toți românii care stau de vorbă cu un fermier trebuie să-l prețuiască la adevărata lui valoare.

Nu vreau să plec de aici fără să lămurim toate problemele pe care le ridicați sau la care aveți întrebări.

Traversăm o perioadă foarte grea care necesită implicare mai ales în problemele agriculturii, în problemele fermierilor români, cei care asigură hrana noastră.

Nu o să renunț niciodată să lupt pentru drepturile fermierilor și pentru a aduce fondurile necesare dezvoltării acestui sector. Am reușit să aducem bani pentru granturile la care v-ați înscris și am reușit să finanțăm aproape 14.000 de fermieri dar au rămas fără finanțare peste 30.000. Asta arată nevoia de bani pe care o avem pentru agricultură.

Eu am structurat Agricultura pe trei niveluri de bază: primul nivel este cel al gospodăriilor țărănești – o agricultură pentru autoconsum, pentru familie.

Aici am venit cu o lege a gospodăriilor țărănești care corespunde nevoilor acestora și care să sprijine comercializarea produselor obținute în gospodărie. Încurajez autoritățile locale să facă piețe volante pe care să le pună la dispoziția micilor producători și să-i ajute să-și comercializeze produsele direct, fără intermediari.

Un al doilea nivel sunt fermele mici și mijlocii care trebuie sprijinite în producția agricolă. Am gândit o schema de subvenție suplimentară pentru cei care dețin până în 10 hectare de pământ să poată produce.

Avem nevoie să nu mai ducem un război între noi, între fermierul mare și fermierul mic, între fermierul zootehnic și cel vegetal. Dacă vom înțelege acest lucru, agricultura va merge foarte bine.

Eu le spun fermierilor că sunt ministrul tuturor, nu simpatizez cu niciun sector și promovez acele politici publice care să vă deservească cel mai bine.

Al treilea nivel este cel al fermelor mari, performante. Avem 728.000 de fermieri, înscriși la APIA pentru subvenții, dintre care doar 80.000 sunt organizați sub o formă juridică iar pe sectorul vegetal, 5.000 de ferme din România, pe o suprafață de 30% din terenul arabil al țării, produc 70 % din cantitatea de cereale obținută. Înainte de începerea dezbaterilor, vreau să vă spun că aveți în mine un susținător și un partener în rezolvarea problemelor pe care le aveți în domeniul agricol. Să vă ajute Dumnezeu să aveți un an rodnic, așa cum vă doriți dumneavoastră”.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.