Dental Alliance

June 21, 2024

(Video) Proteste violente în Georgia împotriva unei legi care ar pune în pericol traseul pro-european al țării

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Proteste extrem de violente în Georgia, unde Parlamentul a adoptat o lege controversată privind așa-numiții “agenți străini”. Sute de oameni au ieșit în stradă. Unii protestatari au aruncat cu pietre și fumigene, iar forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene și jeturi cu apă rece. Zeci de protestatari au fost reținuți și mai mulți au fost răniți, anunță agenția de presă rusă Tass.

Proiectul de lege, aprobat preliminar de Parlamentul Georgiei, prevede catalogarea drept “agenţi străini” a organizaţiilor care primesc din străinătate finanţare peste 20%. Legea, susținută de partidul de guvernământ ar impune oricăror organizații care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. În caz contrar, acesta riscă amenzi substanțiale. Criticii au spus că inițiativa legislativă amintește de o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidența.

Anul trecut, Georgia a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană, alături de Ucraina și Republica Moldova. Cerera guvernului de la Tbilisi a fost respinsă și Georgia nu a primit statutul de țară candidat la aderare. Unul dintre motivele invocate a fost că Georgia trebuie să-şi îmbunătăţească bilanţul democratic. Opoziția de la Tbilisi susține că legea cu privire la așa-numiții “agenți străini” ar putea afecta parcursul european al țării.

În 2008 Rusia a invadat Georgia, iar o cincime din teritoriul georgian este controlat și acum de forțe pro-ruse.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.