January 26, 2021

Viorel Stan: Sănătatea, alături de educație, este un domeniu ce trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare diriguitor

Dragi romașcani, ne apropiem de momentul în care fiecare dintre noi trebuie să meargă la vot și să aleagă persoana pe care o consideră cea mai potrivită să conducă orașul în următorii patru ani. Sunt profesor de științe reale și cred că oamenii sunt sătui de povești, vor date concrete și planuri bine conturate. Încep să vă detaliez în fiecare zi, pe scurt, câteva dintre marile proiecte pe care mi le doresc a le realiza în oraș. Evident, rămân deschis la alte propuneri, atât timp cât ele au aceeași menire: să ne ajute să evoluăm, ca oraș, ca oameni.

Reabilitarea Policlinicii Roman

Sănătatea, alături de educație, este un domeniu ce trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare diriguitor. Am vorbit despre intențiile mele de a continua proiectele de reabilitare și modernizare a unităților de învățământ din oraș, parte din ele deja demarate în timpul administrației Lucian Micu. Voi reveni și cu alte proiecte pe care, alături de echipa de consilieri, vreau să le implementez, pentru ca școala să fie locul unde generațiile de elevi, dar și cadrele didactice, să aibă toate condițiile pentru a studia și a evolua în viață.

Revenind la sistemul de sănătate din Roman, un mare minus îl reprezintă clădirea în care funcționează Policlinica. Policlinica se află în coordonarea Spitalului Municipal de Urgență Roman, o unitate medicală în care, în ultimii ani, s-au investit sume importante pentru a crea condiții bune de spitalizare pacienților, dar și în achiziția de aparatură care să faciliteze diagnosticarea rapidă și precisă și tratarea bolilor. Dar, chiar și cu aceste schimbări importante, nu sunt deloc mulțumit de actul managerial. Și în sprijinul acestei afirmații vine tocmai și starea în care se află acum clădirea Policlinicii.

În Policlinică funcționează cabinete medicale private, spații ale unor instituții conexe sistemului de sănătate și cabinete ale medicilor care lucrează sub contract cu Spitalul. Practic, toate aceste structuri trebuie să-și dea mâna pentru a schimba fața și interiorul Policlinicii. Primul pas important s-a făcut anul acesta, când Primăria a dat în lucru studiul de fezabilitate pentru realizarea proiectului de reabilitare a clădirii. După ce se stabilesc aceste detalii, se va trece la proiectarea lucrării (momentul când se va stabili dacă sunt probleme la fundație, la structură, ce tipuri de reabilitare termică se pretează etc) și apoi la execuție. Costurile lucrărilor vor trebui să fie suportate de fiecare proprietar în parte.

În opinia mea, nu va fi suficient să reparăm și să colorăm frumos clădirea. Trebuie intrat în profunzime și să creăm circuite logice și utile. Inexplicabil pentru orice om este doar faptul că, cei care au o problemă de ortopedie, trebuie să urce la etajele superioare pentru consult. E dificil să mergi pe trotuar în cârje, darămite să urci treptele actuale. Și asta este o mică insuficiență, de aceea consider că ”pentru a ne face bine” este nevoie să ”tăiem în carne vie” și să eliminăm toate cele rele din sistemul de sănătate.

 

Material comandat de PSD NEAMT

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.