November 30, 2021

VREMEA în România, 8-14 noiembrie: Temperaturi în scădere și ploi. Primii vestitori ai iernii, la munte

Vremea se mai răcește săptămâna viitoare.

Printre picături, ne va aduce și câte un vestitor, timid, al iernii. Este posibil să ningă la munte, la altitudini mai mari.

Temperaturile minime scad sub 0 grade la nivelul întregii țări începând de miercuri.

Potrivit prognozemeteo.ro, începutul săptămânii va găsi țara noastră sub influența unui câmp de presiune scăzută, însoțit de de fronturi atmosferice reci, de ocluziune și calde.

Pe parcursul săptămânii viitoare anticiclonul Est- European va pune stăpânire pe cea mai mare parte a Europei, determinând tiparul meteo al întregii perioade de prognoză.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer avem parte de o alternanță dintre mase de aer cald și reci, un scurt episod de răcire urmând să fie resimțit pe parcursul zilei de marți.

Apoi, cel puțin până la finalul săptămânii, revenim pe circulație atlantică și abateri termice pozitive.

Prognoza meteo 8-14 noiembrie – temperaturi

Începem săptămâna cu maxime și spre 18-20 de grade prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, respectiv 14-16 grade prin Oltenia.

Prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat vorbim de temperaturi în jurul a 9-11 grade, iar prin zonele montane se vor atinge 4-6, 7 grade.

Pe parcursul zilei de marți cele mai ridicate maxime le vom avea prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, cu ale lor 10-12, 13 grade, în timp ce în restul țării nu trecem de 7-9 grade. În zonele montane abia reușim să trecem peste pragul de îngheț, cu maxime de 1-2 grade.

Miercuri vorbim tot de o zi cu temperaturi sub normalul perioadei prin Moldova (4-6 grade), Dobrogea (5-6 grade), Muntenia, mare parte din Oltenia, 7-9 grade), în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, SV Olteniei mercurul din termometre urcă spre 10-12, izolat chiar 13 grade.

Începând de joi vremea intră într-un proces de încălzire, cu maxime de la 10 spre 12 grade în cea mai mare parte a țării, iar duminică sunt posibile chiar și valori de 13-14 grade prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș nu vor depăși 7-8 grade.

În zonele montane rămânem cu temperaturi modeste, de 1-2 grade, negative chiar pe crestele montane.

Nopțile de duminică spre luni și luni spre marți vor aduce valori de temperatură caracteristice mai degrabă unor maxime de noiembrie, cu 8-10, 11 grade la nivelul întregii țări.

Situația se schimbă radical începând cu noaptea de marți spre miercuri și mai apoi cea de joi, când avem parte de minime negative în aproape toată țara (-1 spre –3 grade), cu excepția Banatului și Crișanei, unde se mai pot atinge 3-4 grade.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.