Dental Alliance
April 25, 2024

BĂTĂLIE MARE PENTRU UN POST DE DIRECTOR

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Odată cu finalizarea examenelor susținute de copii, Evaluarea Națională și Bacalaureat, și dascălii au intrat în febra concursurilor. Joi, 6 iulie s-au încheiat procedurile de depunere a dosarelor pentru posturile de directori plini sau adjuncți, în școlile din județul Neamț.

”Ne aflăm în etapa în care s-a încheiat depunerea dosarelor care au fost evaluate de o comisie în cadrul instituției noastre și care a făcut observații legate de dosarele incomplete. În județul Neamț s-a scos la concurs un număr de 51 posturi pentru directori: 40 în mediul rural  și 11 în mediul urban. Alte 25 de posturi vor trebui ocupate, pentru funcția de directori adjuncți, din care 20 în mediul urban. S-au înscris pentru funcția de director plin, 59 de candidați iar pentru funcția de director adjunct, 25 candidați.

Așa cum ați remarcat există candidați care s-au înscris la concurs, pentru mai multe unități școlare. Legea permite ca un cadru didactic care îndeplinește criteriile stabilite de lege să se poată înscrie la mai multe unități școlare. Ceea ce vă pot asigura, este faptul că personal mă voi ocupa ca acest concurs să se desfășoare în condiții de deplină legalitate și, la finalul examenului să putem selecționa cei mai buni manageri pentru școlile din județul Neamț”

Viorel Stan

inspector școlar general al ISJ Neamț

Acesta a mai spus că acei candidați care au depus dosare pentru mai multe unități școlare vor depune tot atâtea proiecte de management. În conformitate cu lista de candidați publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar Neamț  în unitățile din Roman și zonă a fost scos la concurs un număr de 26  posturi de directori și directori adjuncți.

Salariile personalului de conducere din școli se situează, în prezent, între 4.033 și 4.500 lei, în conformitate cu Ordonanța 20 din 2016, cu perspective de a fi majorate, în condițiile aplicării Legii salarizării unice. Acest lucru explică și ”bătălia” formidabilă pentru un post de conducere într-o unitate școlară.

Iată opțiunile cadrelor didactice din Roman și zonă care s-au înscris la concursul pentru ocuparea unui post de director, sau director adjunct, în școlile din Roman și zona Metropolitană.

Salariile personalului de conducere din școli se situează, în prezent, între 4.033 și 4.500 lei, în conformitate cu Ordonanța 20 din 2016, cu perspective de a fi majorate, în condițiile aplicării Legii salarizării unice. Acest lucru explică și ”bătălia” formidabilă pentru un post de conducere într-o unitate școlară.

La Școala Bahna nu a fost depus nici un dosar. Nimeni nu dorește să fie director la Liceul Teologic Franciscan. Aceeași situație se regăsește și la Clubul Copiilor Săbăoani.

În municipiul Roman  pentru postul de director al Școlii de Artă ”Sergiu Celibidache” s-a înscris profesoara Maria Campău, în prezent director adjunct cu delegație la Școala Nr. 1 ”Vasile Alecsandri”. Ea a înregistrat și ”recordul” de a depune opțiuni pentru cinci școli din Roman sau zonă. Același cadru didactic a mai depus dosar pentru postul de director adjunct la școlile Nisiporești și Pildești, la ultima școală fiind la  concurență cu actuala directoare interimară, Ana Maria Dumitru care, la rîndul ei a depus dosar și pentru ocuparea postului de director adjunct al aceleiași unități școlare, respectiv Școala Gimnazială din Pildești. Ana Maria Dumitru este și consiler local PSD în Consiliul Local Cordun. Maria Campău a depus dosar și pentru postul de director adjunct al Școlii ”Vasile Alecsandri”, pe care-l ocupă acum în regim de interimat, după ce, anul trecut, a pierdut competiția pentru postul de director plin, post ocupat de Roxana Ciuștea.

La Școala Buruienești, comuna Doljești a depus dosar actualul director interimar, Gheorghe Curpăn, care a pierdut și el concursul anul trecut, dar l-a ocupat, ulterior cu delegație, în regim de interimat. El este unul din ”ostașii” credincioși ai PSD, partid din care face parte și inspectorul școlar general Viorel Stan.

Concurență ”acerbă” este și pentru postul de director al Liceului Agricol ”Ion Ionescu de la Brad” Horia pentru care au depus dosare Samson Gabriela, și ea director interimar, Gheorghiță Magdalena, fost director la Clubul Copiilor Roman, Maria Maftei, dar și Luca Lăcrămioara. Acesta este și liceul în care managementul educațional a fost în ultimii ani un lucru ”sublim”, dar vorba lui Caragiale, ”a lipsit cu desăvârșire”, de vreme ce este unitatea cu zero elevi reușiți la Bacalaureat în anii școlari anteriori, excepție făcând această sesiune în care au promovat patru candidați. Unitatea se înscrie, însă, într-un alt trist ”record”, acela de a fi târâtă într-un proces penal de fraudare a fondurilor europene, de către fostul director Doru Lozincă și profesorul Ciubotaru.

Și pentru postul de director al Școlii Trifești s-au înscris două cadre didactice, respectiv Magdalena Gheorgiță și profesorul Cosmin Ghimpu.

La Școala Bahna nu a fost depus nici un dosar. Pentru postul de director al Școlii Făurei există un singur candidat, Claudiu Mihai. Postul de director al Școlii Boghicea este râvnit de fostul primar PSD, Eugen Mihai. La Școala Bălușești candidează profesorul Gheorghe Lazăr, fost director adjunct  la Școala ”Mihai Eminescu”. Pentru postul de la Școala Oniceni există depus un singur dosar, cel al lui Dan Vântu. Pentru Școala Poienari s-a înscris doar Daniela Socea.

Pentru postul de director al Colegiului ”Danubiana” optează actualul director interimar Leonard Văcaru, care nu a promovat concursul anul trecut. Pentru postul de director al Liceului cu Program Sportiv s-a înscris Constantin Lupușoru, și el director interimar. Nimeni nu dorește să fie director la Liceul Teologic Franciscan. Pentru postul de director adjunct al Școlii ”Alexandru  Ioan Cuza” s-a înscris actualul director interimar Lucia Prăjescu. În aceeași situație se află și directorul adjunct al Școlii ”Mihai Eminescu”, preotul  Alexadru Lezeu, care a fost director interimar și vrea să ocupe postul definitiv. Nimeni nu dorește să fie director la Clubul Copiilor Săbăoani. Pentru postul de director al Școlii Stănița s-au înscris două candidate: Mihaela Ichim și Angela Cârlescu. La Școala Tămășeni candidează Angela Curpăn. Pentru postul de director al Școlii Văleni s-a înscris Gabriela Maxim și ea director interimar, care nu a reușit să promoveze examenul  în sesiunea decembrie 2016.