Elena Nadia Harpa, alaturi de sotul ei, Daniel Harpa, primar de Targu-Neamt. (sursa foto: mesagerulneamt.ro)

Din 7 august a intervenit o modificare în conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamț, la președenția căreia a fost numită, în regim de interimat, prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, jurista tîrgnemțeană Elena Nadia Harpa, instalată pe funcție proabil pe filieră PSD.

”Doamna Elena Nadia Harpa este de profesie avocat, în cadrul Baroului Neamț, conducând activitatea cabinetului propriu de avocatură pentru o perioadă de 17 ani”, ne-a comunicat Casa Județeană de Asigurări de Sanătate Neamț.

Aceasta o înlocuiește în funcție pe economista Marieana Atomulesei, care deținuse această funcție, cu delegație, în perioada  30 septembrie 2015-7 august 2017. Potrivit datelor furnizate în luna mai 2017 de către Serviciul Relații cu Publicul al Casei Naționale de Sănătate, această instituție a admis la data citată două candidaturi pentru funcția de președinte-director general, respectiv candidatura lui Neculai Mihai și pe cea a lui Florin Niculăeș.

Cea de a treia candidatură, a juristei Elena Harpă, a fost respinsă din cauza faptului că nu îndeplinea condiția minimă de 5 ani activitate de conducere, prevăzută de Regulamentul de organizare a  concursului. Ulterior a mai fost scos același post la concurs dar nimeni nu s-a înscris la el. Pentru cel de al treilea concurs, data limită de depunere a dosarelor a fost 27 aprilie, iar proba scrisă s-a ținut pe 11 mai 2017.

De menționat că economista Mariena Atomulesei, cea care a fost președinte director general cu regim de interimat în perioada 30 septembrie 2015-8 august 2017 nu și-a dorit să participe la vreun concurs, preferând funcția de director economic, pe care a trecut acum.  Contactată telefonic noua președintă a Casei de Sănătate Neamț a confirmat știrea potrivit căreia ocupă acestă funcție în regim de interimat, dar a solicitat un răgaz de o săptămînă pentru a putea să vorbească mai pe larg despre proiectele pe care le are pe agenda de lucru.

În perioada 2012-2017, la conducerea Casei de Sănătate Neamț, s-au perindat pe scaunul de președinte-director general nu mai puțin de patru persoane, respectiv Valerică Frățilă, care a deținut  funcția timp de șapte luni, în perioada 1 ianuarie 2012-2 iulie 2012, dar și doctorița Magda Spânoi, în prezent director executiv adjunct al CAS Neamț, care a stat pe fotoliu de președinte în perioada 2 iulie 2012-2 decembrie 2013. Aproape doi ani a stat pe funcție juristul Radu Firăstrău, fiul cunoscutului cardiolog romașcan Victor Firăstrău, ajuns la conducerea CAS Neamț pe filieră liberală. El a fost președinte în perioada 3 decembrie 2013-30 septembrie 2015. Neafiliată politic economista Marieana Atomulesei a îndeplinit funcția de președinte-director general în perioada 30 septembrie 2015-8 august 2017. (Flora ORDEAN)