Dental Alliance
February 6, 2023

Câte zile libere mai au angajaţii din România. Calendarul sărbătorilor legale 2022

YRY Residence

Acoperisul1

Calendarul sărbătorilor legale 2022: Câte zile libere mai au angajaţii din România până la sfârşitul anului. Când sunt următoarele zile libere pentru români.

În anul 2022 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere.

Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 9 pică în timpul săptămânii. Deoarece 6 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 9 zile libere, scrie ZF.

Prima zi liberă care urmează, din acest an este ziua de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei şi care va prica în timpul săptămânii, într-o zi de miercuri.

 

Câte zile libere mai au angajaţii din România. Calendarul sărbătorilor legale 2022: 4 zile libere

 

Până la sfârşitul anului 2022, Românii mai au patru zile libere legale din care doar trei sunt într-o zi lucrătoare a săptămânii. Ziua de 25 decembrie pică într-o zi de duminică.

Zilele libere rămase în anul 2022 sunt:

• 30 noiembrie(miercuri)- Sfântul Andrei;

• 1 decembrie(joi)- Ziua Naţională a României;

• 25 decembrie şi 26 decembrie(duminică şi luni)- Crăciunul.

 

Câte zile libere mai au angajaţii din România. Calendarul sărbătorilor legale 2022: amenzi pentru angajatori

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. MEDIAFAX

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap