Dental Alliance
March 2, 2024

Concert Extraordinar Plăieșii pe scena Casei de Cultură Roman: O Seară de Etnofolclor și Muzică Populară cu Maria Dragomiroiu

1
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Casa Căpraru

Pe data de 1 aprilie 2024, începând cu ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman va găzdui un eveniment deosebit: Concertul Extraordinar Plăieșii. Ansamblul etnofolcloric Plăieșii, un nume binecunoscut în peisajul cultural al Chișinăului și nu numai, se va alătura celebrului interpret de muzică populară din România, Maria Dragomiroiu, pentru a oferi publicului o seară de neuitat.

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a luat naștere într-o epocă plină de schimbări, în 1989, fiind fondat de Nicolae Gribincea lângă Palatul Republican al Copiilor și Adolescenților din Chișinău. Inițial conceput ca un colectiv mixt de cântece și dansuri, Plăieșii au străbătut un parcurs impresionant de-a lungul anilor. Au evoluat în diverse medii, începând cu Liceul Teoretic român-francez Gheorghe Asachi și ajungând până la activitatea lor actuală în cadrul Direcției Cultură a municipiului Chișinău.

De-a lungul timpului, Plăieșii au câștigat numeroase premii și recunoaștere la festivaluri raionale, municipale și republicane, inclusiv peste hotarele țării, în orașe precum Moscova, București, Milano, sau Vilnius. Cu fiecare apariție, ei au adus în prim-plan tradițiile și cultura moldovenească, încântând publicul din întreaga lume.

La acest concert extraordinar, Ansamblul Plăieșii va fi însoțit de o legendă a muzicii populare românești, Maria Dragomiroiu. Cu o carieră ce se întinde pe mai multe decenii, Maria Dragomiroiu a impresionat publicul cu vocea sa inconfundabilă și talentul său interpretativ. Absolventă a Liceului Ion Luca Caragiale din București și a Facultății de Muzică Spiru Haret, Maria Dragomiroiu a fost comparată adesea cu marea doamnă a cântecului popular românesc, Maria Tănase.

Printre realizările sale remarcabile se numără și distincția oferită de Președintele României Ion Iliescu, care i-a conferit artistei Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”, în semn de apreciere pentru contribuția sa la arta scenică și spectacol.

Concertul Extraordinar Plăieșii cu participarea specială a Mariei Dragomiroiu promite o seară plină de emoție și tradiție, în care publicul va fi purtat într-o călătorie muzicală ce celebrează frumusețea și diversitatea culturii românești. Odată cu acest eveniment, Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman devine gazda unei întâlniri memorabile între tradiție și contemporaneitate, între muzica etnofolclorică și cea populară, între artiști și publicul lor devotat.

1 thought on “Concert Extraordinar Plăieșii pe scena Casei de Cultură Roman: O Seară de Etnofolclor și Muzică Populară cu Maria Dragomiroiu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.