În cursul zilei de 12 septembrie, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, a avut loc conferința lunară de presă, în cursul căreia au fost prezentate acțiunile instituției în ceea ce privește combaterea muncii la negru și în domeniul relațiilor de muncă. În cursul celor 231 de controale efectuate de inspectorii instituției, s-au constatat 342 de dceficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității în muncă. Au fost dispuse măsurile legale, de remediere a deficiențelor constatate, și au fost aplicate 143 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 61.000 lei.

Inspectorii ITM au efectuat, în aceeași perioadă, 113 controale la societăți nemțene, urmărind modul de aplicare a prevederilor legale în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă. Au fost date și avizele  legale pentru înregistrarea și cercetarea celor 4 accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă. În atenția ITM a stat și combaterea muncii la negru, cuantumul amenzilor aplicate pentru folosirea de personal fără forme legale de muncă fiind de 20.000 lei.

În perioada 1-22 august, inspectorii de muncă ai ITM au efectuat și un control comun cu Direcția Regională  Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF în domeniul alimentației publice, construcțiilor și confecțiilor.

Cu acest prilej s-au aplicat trei sancțiuni contravenționale, însumând 21.500 lei.