Dental Alliance

June 20, 2024

Iulian Gherguț, românul răpit în urmă cu 8 ani, în Burkina Faso, a fost ELIBERAT! El s-a întors în România, la bordul unui zbor special

0
YRY Residence

Go Padel Roman

SIE și Ministerul de Externe au reușit eliberarea românului Iulian Gherguț, luat ostatic în urmă cu opt ani de o grupare islamistă, în Burkina Faso. Între timp el ajunsese în captivitate la o grupare teroristă din Mali, de unde a fost adus, în sfârșit, acasă. El s-a întors astăzi în România, după eforturi susținute și negocieri dificile purtate de SIE și diplomația românească pentru eliberarea lui.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat eliberarea românului Iulian Gherguț, felicitând instituţiile române pentru eforturile făcute.

Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituţiilor române implicate pentru eforturile permanente şi mulţumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a scris Iohannis pe Twitter.

Comunicatul integral al MAE:

În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat.

Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era încă ostatic în 2019 al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din Traian, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.