Tue. May 21st, 2019

Locuiești în Italia de peste 60 de zile dar ai mașina cu numere străine? Iată ce amendă vei lua!

Schimbări majore în regimul de folosire a autovehiculelor înmatriculate în alte țări au avut loc recent în legislația italiană. „Am inclus în Decretul de Securitate o prevedere care, cu câteva excepții, interzice celor care locuiesc în Italia mai mult de 60 de zile să circule pe teritoriul italian cu vehicule înmatriculate în străinătate”, declara Danilo Toninelli, Ministrul Transporturilor și al Infrastructurii din Italia. Între timp decretul a fost votat în Parlament iar prevederile au fost incluse în Codul rutier italian.

Articolul 93 din Codul rutier italian, la articolul 1 bis prevede conform ultimelor modificări:

„Este interzis cetățenilor care au stabilită reședința în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.” De asemenea, decretul legislativ 113/2018, votat în Parlamentul italian interzice și conducerea mașinii unei rude sau a unui prieten care trăiește în străinătate.

Decretul 113/2018 transformat în lege prevede însă că mașinile luate în leasing sau închiriate pe termen lung de o societate străină pot circula în Italia fără limită de timp. Legea este deja în vigoare.

Conform unor surse, legea a făcut deja victime. Un român ar fi fost amendat, la Ravenna, cu peste 1.000 de euro, după o scurtă discuție în contradictoriu cu organele de ordine. 

Explicațiile autorităților italiene se leagă, în principal, de folosirea numerelor străine de către proprietarii autovehicolelor, pentru evitarea plăților către societățile de asigurări italiene. Astfel, se menționează în declarații, bugetul Italiei suferă, în timp ce firmele de asigurări străine încasează milioane de euro. De asemenea, s-a făcut referire la imposibilitatea încasării taxei de lux, pentru mașinile care se încadrează în această categorie și care sunt înmatriculate în alte țări, cum ar fi Bulgaria. 

România se luptă cu aceași problemă, însă, până acum se pare că nu a găsit nicio rezolvare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.